BiH nije postigla dogovor o trošarinama, ugroženi dogovori s MMF-om i kreditorima

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Dec.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH nije postigla dogovor o trošarinama, ugroženi dogovori s MMF-om i kreditorima

MOSTAR - Uprava za neizravno oporezivanje nije u petak postigla dogovor o izmjenama zakona o trošarinama BiH čime je ugrožen nastavak aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom i međunarodnim kreditorima, te nastavak izgradnje autoceste na koridoru Vc.

"Ugrožen je i aranžman s MMF-om, ali i svi drugi kreditni aranžmani i kod EBRD-a, OPEC Fonda, Kuvajtskog fonda. Obveza prema MMF-u je usvajanje zakona o trošarinama koje se odnose na naftu i naftne prerađevine", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je u nakon sjednice u Mostaru državni ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda.

Po njegovim riječima, ministrica financija Jelka Milićević se usprotivila načinu raspodjele prihoda zatraživši da se prihodi raspoređuju sukladno rasporedu ukupnih prihoda. Pojasnio je da Federacija BiH uplaćuje više sredstava na temelju potrošnje goriva.

Bevanda je pojasnio kako se pojedini članovi Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje nisu pridržavali političkog dogovora koji je postignut između čelnika stranaka.

Po njegovim riječima izmjene zakona o trošarinama su povezane s nastavkom izgradnje autoceste na koridoru Vc, te cesta u oba entiteta.

"U pismu namjere prema MMF-u kao strukturalna odrednica ostali su namjenski prihodi 10 pfenniga za auto-ceste i pet pfenniga za ceste", naveo je Bevanda. Dodao je da su sada upitna i dodatna izdvajanja za zdravstvo jer se povećanjem trošarina na alkohol nastojalo stabilizirati zdravstveni sektor u BiH.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.