Besplatne akcije
Besplatne akcije

Ukoliko niste podizali dividende koje ste dobili kao vlasnik besplatnih akcija, i ako akcije koje ste do sada dobili niste prodali, na računu imate više novca. Tržišna vrednost besplatnih akcija koje je svaki građanin dobio od NISa i Aerodroma Nikola Tesla, pod uslovom da ih nije prodao, iznosila je 4.064 dinara.

Ako se tom iznosu dodaju i dividende koje su ova dva preduzeća isplaćivala onima koji na njih imaju pravo, iznos akcija je dostigao cenu do 5.000 dinara.
Kako su po zakonu svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada dobili pet akcija NISa i jednu akciju Aerodroma ukupna tržišna vrednost imovine svakog je porasla na računu.
Građani po zakonu imaju pravo i na akcije Akcionarskog fonda i Telekoma Srbija ali one još nisu uključene na Beogradsku berzu zbog čega nemaju tržišnu cenu, i sa njima nije moguće trgovati. Oko 4,8 miliona građana Srbije je dobilo 2010. godine po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra tačnije u fond gde se slivao novac od privatizacija.

Ovaj novac je država tada uplatila na njihove račune u Poštanskoj štedionici, na koji je u međuvremenu uplaćivan i novac od dividendi NIS i Aerodroma Nikola Tesla. Pored besplatnih akcija u proteklih nekoliko godina isplaćivane su i dividende iz dobiti poslovanja, i one danas iznose oko 1.150 dinara.

Dividende isplaćuje i Telekom Srbija od koga svaki građanin poseduje 31 akciju. Procedura podizanja novca sa računa u Poštanskoj štedionici nije komplikovana, od dokumenata je potrebna samo lična karta, a novac se dobija već narednog dana. Ukoliko se neko odluči da akcijama NISa i Tesle trguje na berzi proceduru može pokrenuti na istom mestu. Od 4,8 miliona građana njih 2,5 miliona je do sada prodalo akcije. Građani koji su imali pravo na prodaju akcija ali ih nisu prodali sve informacije o deonicama mogu da dobiju u Poštanskoj štedionici na čijim šalterima se i prodaju uz ličnu kartu.

U banci se uz ličnu kartu daje nalog za prodaju a dan posle novac se uplaćuje na račun korisnika. Besplatne akcije je do sada prodalo oko pola stanovnika države. Privatizacija predstavlja proces transfera imovine, i kapitala iz državne u privatnu svojinu. Može se objasniti kao privatno upravljanje državnom imovinom, Vlada Srbije je 2001. godine donela modifikovan model klasične prodaje. Odlike izabranog modela su sledeće: Prodaja a ne besplatna podela, kao metod prodaje društvenog i državnog kapitala sa idejom da se pronađu pravi kupci, iz kojih će se preduzeća koja se prodaju izvući najviše resursa.

Osnovni uzrok takvog izbora bili su tranziciono iskustvo i iskustvo same Srbije. Drugi uzrok izbora bili su prihodi koje budžetu donosi ovaj model, jer vlada Srbije je pripremila jedan koncept tranzicije gde bi narod prihvatio promene, pošto bi socijalna davanja bila znatna, dok bi socijalni rashodi bili finansirani iz prihoda od privatizacije. Prodaja se vrši za većinski paket od 70% društvenog, državnog kapitala, jednom investitoru. Time je omogućeno preuzimanje kontrole nad preduzećem od strane jednog većinskog vlasnika, dok se manji deo poklanja građanima i zaposlenima. Zakon o privatizaciji predviđa poklone, zaposlenima se poklanja 30% akcija u preduzećima koja se prodaju aukcijom i 15% u preduzećima koja se prodaju na tenderima, dok se za građane rezerviše po 15% akcija u drugim preduzećima.
Na taj način zakon je pravedniji od ostalih, jer ne daje samo zaposlenima već i ostalim građanima. Pravo nije promenjeno: Po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

Svrha poklona je zadobijanje političke podrške za reforme, ali važnije je to što poklon ne menja model privatizacije, i dalje postoji većinski vlasnik sa 70% kapitala u novoprivatizovanim preduzećima, što je bitno za način funkcionisanja preduzeća i firmi.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
ZA ZDRAVIJI ŽIVOT U BEOGRADU: Četiri garaže u prestonici uz parking kartu nude BESPLATNE BICIKLE

ZA ZDRAVIJI ŽIVOT U BEOGRADU: Četiri garaže u prestonici uz parking kartu nude BESPLATNE BICIKLE

Javno preduzeće "Parking servis" sutra će otvoriti novu sezonu akcije "Parkiraj i bicikliraj" za koju je...

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2024, 22:23

Detaljnije >>

Novi preventivni pregledi u DZ Kovačica

KOVAČICA – Zbog velikog interesovanja, u Domu zdravlja Kovačica će se u nedelju sprovoditi akcija novih preventivnih pregleda Kovačički dom zdravlja u nedelju 24. marta sprovešće novu akciju besplatnih preventivnih pregleda....

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 21.Mar.2024, 16:17

Detaljnije >>

I ovog vikenda akcija besplatnih pregleda u DZ Kovačica

KOVAČICA – Kovačički dom zdravlja u nedelju 10. marta nastavlja sa akcijom preventivnih pregleda. Dom zdravlja Kovačica u saradnji sa RFZO opet organizuje akciju besplatnih preventivnih pregleda. Ovog vikenda, besplatni preventivni pregledi će se održati u...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 08.Mar.2024, 13:47

Detaljnije >>

U holu Gradske uprave Pančevo uručena auto-sedišta

PANČEVO – U Pančevu je danas popodne organizovana akcija uručivanja besplatnih auto-sedišta porodicama čija su deca rođena u 2022. godini i prvoj polovini 2023. godine, a koje su ispunile uslove javnog poziva. Roditeljima dece rođene...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 07.Mar.2024, 19:03

Detaljnije >>

Brojni Srbobranci na preventivnim pregledima u DZ

SRBOBRAN – Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, obišao je jutros Dom zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, i uverio se kako protiče jedna od čestih akcija besplatnih preventivnih pregleda građana, koje se poslednjih meseci organizuju u...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Mar.2024, 17:59

Detaljnije >>

Četvrta godina besplatnih mamografskih pregleda ,,Ne gledaj u šolju, pregledaj se!’’

Četvrta godina besplatnih mamografskih pregleda ,,Ne gledaj u šolju, pregledaj se!’’

„Neke stvari ne treba preskakati!“- poručuje najbolja srpska atletičarka Ivana Španović i zajedno sa Grand kafom poziva dame da obave besplatan mamografski pregled Više od 33.000 žena širom Srbije obavilo je besplatne mamografske preglede u okviru akcije „Hajde da imamo vremena za pregled“ koju Grand kafa sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92 pod sloganom „Ne gledaj u šolju, pregledaj se“....

Izvor: Lepota i zdravlje, 01.Mar.2024, 18:13

Detaljnije >>

Besplatne akcije se i dalje mogu prodati besplatno, ali samo do kraja godine: Uplaćeno tek 100 evra

Od obećanih 1.000 evra za besplatne akcije javnih preduzeća za 14 godina od kako su podeljene, građanima Srbije uplaćeno je desetostruko manje – ukupno oko 100 evra

Izvor: Blic, 13.Feb.2024, 10:22

Detaljnije >>