Berzanski igrači nisu optimisti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2015, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berzanski igrači nisu optimisti

Beogradska berza ima parametar koji mesečno prognozira da li je Srbija plodno tlo za investicije. Početkom godine, pokazatelji su loši.

Berza je tržište očekivanja, a tržišni igrači ih mere sa rukom na pulsu investitora – najpre stranih. Njihov osećaj za ulaganje u Srbiji, mesečno pretaču u Beleks sentiment.

"Oni procenjuju da performanse naših kompanija neće biti na zavidnom nivou, odnosno da neće biti rasta. Samim tim, to će uticati negativno na cenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akcija na berzi, što znači da njihove investicije neće rasti nego opadati. U tom slučaju, oni preusmeravaju investicije na neka druga tržišta", ističe Miroslav Radaković, glavni broker u "Sinteza invest grup".

Takve su prognoze brokera, investicionih i penzijskih fondova, poslovnog sveta. U januaru i februaru u crvenom, u martu na zelenoj grani, ali tankoj.

"Vrednost koju smo dobili za mart govori o blago pozitivnoj, gotovo stagnirajućoj vrednosti, jako niskog intenziteta kretanja tržišta. To može da nam kaže da je tržište, odnosno da su investitori i dalje u iščekivanju", kaže Siniša Krneta, direktor Sektora za operativne poslove Beogradske berze.

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, ističe da oni najviše zavise od toga šta ima na prodaju. A investitori sada žele novu priliku, ističe Krneta: Da li je to investiranje u nove akcije "Telekoma Srbije", "Elektroprivrede".

Klizanje dinara, hronično loše finansije države – to je ono što ih odbija. Investitori detektuju i reforme, ali na njih u prvo vreme reaguju sa podozrenjem.

"One deluju obratno, straše više potencijalne ulagače. Mislim da će uskoro ovaj aranžman sa MMF-om i možda još poneka krupnija investicija početi da utiču na stvaranje percepcije o povoljnijoj investicionoj klimi", navodi Milan Kovačević.

Tržišna vrednost domaćih kompanija u 2014. porasla je oko 20 odsto. Od početka godine, beleži jedan procenat pada. Druga polovina godine, prognoziraju stručnjaci, ipak može da donese dobit.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.