Bela knjiga ukazala na korupciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bela knjiga" ukazala na korupciju

BEOGRAD -

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da vlada i strani investitori imaju zajednički cilj a to je stvaranje ekonomski jake i konkurentne privrede Srbije.

Cvetković je istakao, na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, da postoje brojne makroekonomske neravnoteže koje se moraju prevazići u uspostavljanju funkcionalne privrede kao i brojni poslovi na poboljšanju privrednog ambijenta i primeni zajednički dogovorenih mera i preporuka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Premijer je naglasio da je vlada svesna da postoje problemi u primeni zakona jer su njihova brojnost i vremenski okvir u kojem su doneti donekle uslovili različitu praksu i nedoslednost u njihovom tumačenju i sprovođenju.

"Zato će naši dalji napori biti usmereni ka doslednoj primeni propisa i ubrzanom radu na dokumentima, koji će omogućiti primenu svih usvojenih zakona", rekao je Cvetković.

On je podsetio da je od jula 2008. godine do novembra 2011. usvojeno više od 700 zakona, dok je od 2000. godine do početka mandata ove vlade doneto manje od 500.

Navodeći da je ovogodišnja "Bela knjiga" usmerila pažnju vlade na ozbiljan problem korupcije, on je ponovio da je borba protiv korupcije od početka bila prioritet vlade i da nedovoljna izgrađenost institucija i nedovoljno modernizovana javna uprava daju povod za nezadovoljstvo.

"Ovog izazova smo u potpunosti svesni i ne mali napori uloženi su u uspostavljanje nezavisnih i regulatornih tela kao i podizanje administrativnih kapaciteta javne uprave", rekao je Cvetković.

"Ne odustajemo od uspostavljanja efikasne i profesionalne administracije, a podršku Saveta na tom putu shvatamo kao veliki doprinos", ocenio premijer.

Đelić: Srbija neće menjati poreske stope u vreme krize

Srbija neće menjati poreske stope u vreme krize, izjavio je danas potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić i najavio dalje reforme kroz usvajanje zakonske regulative u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Đelić je rekao da Srbija ni u prethodnoj krizi nije povećavala poreske stope, a pogotovo porez na dodatu vrednost, što su činile neke druge evropske zemlje, i najavio da srpska vlada neće povećavati poreze dok traje kriza javnih dugova u EU.

Đelić je podsetio da je Vlada Srbije u prethodnom talasu krize ukinula neke poreske stope, kao što je porez na štednju, a dobit od finansijskih transakcija je čak prepolovila stopu.

Komentarišući preporuke i zamerke u "Beloj knjizi" Saveta stranih investitora, potpredsednik vlade se saglasio da je bilo manjkavosti u njihovom sprovođenju i poručio da ne samo sadašnja, već i buduće vlade treba da nastave reforme propisa i da smanjuju administrativne i birokratske prepreke.

Kao ilustraciju onoga sa čime se vlada suočava u reformama, Đelić je rezignirano priznao da ona već četiri godine pokušava da uvede jedinstveni informatički sistem u službi za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali stalno nailazi na otpor, što se može protumačiti kao strah od gubitka radnih mesta.

Što se tiče suvišnog administriranja u pribavljanju različitih dozvola, Đelić je rekao da se ta situacija ponavlja iz godine u godinu, ne samo na republičkom već i na lokalnom nivou, i preporučio da nadležne administracije treba da imaju više sluha za potrebe građana i privrednika na lokalnom nivou.

Ćirić za manju obaveznu rezervu banaka, Šoškić još ne

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić ponovo se danas založio za smanjenje stope obavezne rezerve banaka kako bi se povećao nivo kredita privredi, dok je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio da će to biti moguće tek kada se inflacija smanji na planirani nivo.

Fleksibilni devizni kurs najbolji

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da se režim fleksibilnog deviznog kursa pokazao kao najbolje rešenje za domaću ekonomiju, imajući u vidu njenu strukturu, kao i izazove i rizike koji pred njom stoje.

Na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora, Šoškić je ukazao da je režim fleksibilnog kursa izabran u saglasnosti sa vladom i međunarodnim finansijskim institucijama, kao najmanje rizičan model za ekonomiju Srbije.

Srbija ima dobre rezultate sa takvim izborom, posebno ako se ima u vidu da smo održali devizne rezerve zemlje na rekordno visokom nivou, ukazao je guverner.

Prema rečima Šoškića, NBS veoma pažljivo posmatra kretanje kursa jer je on u vezi sa ostvarivanjem osnovnih ciljeva centralne banke, kao što su očuvanje stabilnosti cena i održanje finansijske stabilnosti.

Potpredsednik Saveta stranih investitora Goran Pitić složio se da je režim fleksibilnog kursa odgovarajući za srpsku ekonomiju i održivo rešenje za privredu.

Ćirić je rekao da je jedan od gorućih problema srpske privrede hronična nelikvidnost i nedostatak investicija i da on jedno od rešenja tog problema vidi u smanjenju stope obavezne rezerve banaka.

Guverner Šoškić je rekao da, i ukoliko se takva mera sprovede, nema nikakvih garancija da će banke višak tako oslobođenih sredstava plasirati kroz kredite privredi.

Prema njegovim rečima, opasnost leži u tome da banke ta oslobođena sredstva ulože u državne hartije od vrednosti gde ne postoji rizik od investiranja, a prihod od kamata je zagarantovan.

S druge strane, postoji opasnost i da se poveća inflacija i naruši stabilnost cena, a očuvanje te stabilnosti je osnovni zadatak centralne banke, objasnio je Šoškić.

Guverner NBS je ponovio da je inflacija u Srbiji od aprila u stalnom padu, a u oktobru bi, prema prvim procenama, trebalo da bude oko devet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Dostizanje ovogodišnjeg cilja inflacije od 4,5 plus minus 1,5 odsto, biće moguće u prvoj polovini naredne godine pa čak možda i u prvom kvartalu, naglasio je Šoškić i poručio da dok inflacija ne bude svedena na planirani okvir za narednu godinu, koja bi trebalo da bude ispod četiri odsto, NBS neće moći da razmatra bilo kakvo smanjenje stope obavezne rezerve banaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.