Bebi PDV za sada ostaje, prijave uskoro

Izvor: B92, 19.Jan.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebi PDV za sada ostaje, prijave uskoro

Beograd -- Roditelji i dalje imaju pravo na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, čak i za kupovine obavljene u ovoj godini.

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Poreskoj upravi Srbije, njihovi šalteri biće spremni da od 1. februara primaju dokumentaciju za povrat ovog poreza.

Iako je zakonski povrat PDV-a ukinut od 1. januara, on će "na terenu" prestati da važi tek kada zaživi novi zakon kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom, koji donosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veći roditeljski dodatak.

“Poreska uprava Srbije će do primene najavljene mere redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu s važećim zakonskim propisom, što je u interesu svih građana Srbije, a prevashodno roditelja”, rečeno je u Poreskoj upravi Srbije.

Nedoumice u javnosti nastale su kada je, izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, povrat PDV-a na bebi hranu i opremu ukinut, a propis stupio na snagu od početka ove godine. Roditelji koji su do tada imali pravo na povrat PDV-a time su se našli u svojevrsnoj "rupi" - ukida im se jedna povlastica, a druga, iako najavljena, još ne stupa na snagu.

Međutim, u obrazloženju Zakona o PDV-u, zakonopisac je naglasio da ovakve "vremenske rupe" praktično neće biti, jer ukidanje jedne, a primena druge mere treba da počnu istog dana.

Ostaje, međutim, nejasno zašto u finalnoj verziji Zakona o izmenama zakona o PDV-u, nije jasno naznačeno da primena ukidanja povrata poreza na bebi opremu počinje odloženo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.