Banka upozorava na rizik: Dižite kapital

Izvor: B92, 27.Jun.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka upozorava na rizik: Dižite kapital

London -- Centralna banka Engleske (BoE) naložila je britanskim bankama da podignu nivo kapitala zbog rastućih unutrašnjih i spoljnih rizika.

Britanske banke će, prema saopštenju BoE, morati da izdvoje dodatnih 11,4 milijarde funti (14,5 milijardi dolara) kapitala kako bi se zaštitile od ekonomskih rizika povezanih sa Bregzitom, rasta potrošačkih kredita i spoljnih šokova, prenosi američka TV mreža Si-En-Bi-Si.

"Komitet za finansijsku politiku (FPC) je povećao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stopu adekvatnosti kapitala ponderisanog rizičnom aktivom na 0,5 odsto sa nula odsto", navodi se u najnovijem izveštaju centralne banke o finansijskoj stabilnosti u Britaniji.

FPC je, takođe, izrazio očekivanje da će na svom novembarskom zasedanju povećati tu stopu na 1,0 odsto.

Finansijski komitet je, pak, primetio da je britanska ekonomija ostvarila bolje rezultate od očekivanih, ali da je nivo rizika u pojedinim sektorima povišen, a naročito na tržištu potrošačkih kredita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.