Balkan voleo marku, sad voli evro

Izvor: B92, 27.Dec.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan voleo marku, sad voli evro

Pariz -- Dužnička kriza u evrozoni nije izazvala paniku na Balkanu, bez obzira na to što je jedinstvena evropska valuta u tom regionu referentna.

Evro koriste Crna Gora i Kosovo, mada još treba da prođu dug put do učlanjenja u taj monetarni blok.

Širom regiona Balkana zajmovi se uzimaju u evrima i štedi se u toj valuti, a i plate se određuju na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedinstvene evropske valute, navela je u analizi francuska agencija AFP.

Dok se pojedine članice Evropske unije već godinama trude da ispune stoge ekonomske i monetrane kriterijume za ulazak u zonu jedinstvene valute, Kosovo i Crna Gora su već učinili evro svojom nacionalnom valutom.

"U prošlošti smo svi mi na Balkanu bili u ljubavi sa nemačkom markom. Posle njenog nestanka vlada evro. Tako je u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju, Tirani, Sarajevu ili u Prištini, svi računaju u evrima", kažee beogradski arhitekta Zoran Jovanović.

Podgorica je unilateralno uvela evro posle proglašenja nezavisnosti 2006, dok je Priština počela da koristi tu valutu ubrzo nakon njenog puštanja u opticaj 2002.

"EU nije zvanično dala Kosovu pravo da koristi evro, ali je postojao džentlmenski sporazum između Ujedinjenih nacija i EU da se Kosovu dozvoli da ga koristi", rekao je zvaničnik centralne banke Kosova Agron Dida.

On je objasnio da je prva pošiljka od 150 miliona evra poslata iz nemačke centralne banke u Prištinu avionom pod vojnom zaštitom NATO.

Uvođenje evra u regionu Balkana nije imalo veći uticaj na evrozonu. Kosovski budžet za 2012. iznosi svega 1,5 milijardi evra (1,96 milijardi dolara), što je nešto više od crnogorskog, dok samo dug Grčke premašuje 350 milijardi evra.

Širom Balkana se gotovo sve veće kupovine obavljaju u evrima - kupovina ili iznajmljivanje stanova i kuća, plaćanje privatnih škola i čak učlanjenje u teretane.

"Cene su u evrima i iznajmljivanje stanova je u evrima", objasnila je Milica Perić iz jedne beogradske agencije za nekretnine. Čak i Beograđani koji iznajmljuju stanove od privatnih vlasnika moraju da plaćaju u evrima, mada je to zvanično nezakonito.

U prodavnicama i restoranima širom regiona evro se uglavnom prima bez bilo kakvih problema. "U mnogim prodavnicama gde su cene istaknute u evrima potrošač mora da plati u evrima", ukazala je Lorena Deđa, diveći se haljini od 350 evra u jednoj prodavnici u Tirani.

Oni koji štede to obično čine u evrima. U Srbiji štednja u evrima učestvuje sa 92 odsto u ukupnoj privatnoj štednji u stranoj valuti, dok je u Hrvatskoj ta cifra 81 odsto, u Bosni i Hercegovini 60 odsto i u Abaniji 48 procenata.

Strani vozači mogu da plaćaju putarinu u evrima u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, a turistične agencije nude pakete sa cenama u evrima.

Isto važi i za zajmove - u Srbiji je 81 odsto njih denominovano u evrima, a u Hrvatskoj 60 odsto. Samo mali procenat ljudi u regionu, međutim, prima platu u evrima i to su uglavnom oni koji rade za strane poslodavce.

Većina stanovništva i dalje ima poverenje u zajedničku valutu, uprkos dužničkoj krizi u evrozoni. Ako evro ne opstane, mnogi u regionu su spremni da se vrate svojoj prvobitnoj ljubavi - nemačkoj marki.

Prodavac iz Prištine Mentor Latifi veruje da bi se Kosovo u slučaju takvog scenarija vratilo nemačkoj marki koju je koristilo posle napuštanja dinara.

"Kosovo je mala zemlja i mi svoje nade polažemo u veze sa Nemačkom. Usvojićemo nemačku marku i nećemo biti jedini koji će to učiniti", predviđa Latifi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.