BIVŠI MINISTAR U DVE FOTELJE Sertić hoće da radi za Kineze, iako će biti u sukobu interesa

Izvor: Blic, 20.Jan.2017, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIVŠI MINISTAR U DVE FOTELJE Sertić hoće da radi za Kineze, iako će biti u sukobu interesa

Direktor Razvojne agencije Srbije i bivši ministar privrede Željko Sertić prihvatio je da bude član UO Kineske banke, iako je, kako tvrde stručnjaci, u pitanju očigledan sukob interesa.

Prema rečima sagovornika "Blica", Sertić ne bi smeo da obavlja funkciju člana te banke ni kao bivši ministar, a ni kao sadašnji v. d. direktora Razvojne agencije (RAS). Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić kaže da ne bi bilo primereno da obavlja taj posao dok se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalazi na mestu direktora agencije.

- I to zato što Sertić sada u Razvojnoj agenciji obavlja zahtevnu i odgovornu funkciju. Principijelno ne bi trebalo da se prihvata drugih dužnosti. Pored toga, s obzirom na delatnost RAS-a, ne verujem da se može unapred isključiti mogućnost sukoba interesa - ističe Nenadić.

Mnogo oštrija bila je Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

- Za mene je to očigledan sukob interesa. Zato što član RAS ima veliku moć da raspolaže novcem, da forsira određene subjekte i daje privilegije određenim subjektima, a kao član UO banke, on je radnik u toj banci. Znači da radi na oba mesta. Po meni, on ima mogućnosti u Razvojnoj agenciji da utiče na položaj ove banke i zato u jednoj ličnosti ne mogu da se saberu obe funkcije - kaže Vasilićeva.

Ona dodaje da u Savetu dosta oštro gledaju na sukobe interesa.

- Često i kada Agencija za borbu protiv korupcije ne zaključi da postoji sukob interesa, za nas on postoji. Mi znamo šta znači u dve firme raditi posao, odnosno koje su mogućnosti privilegovanja, forsiranja, dobijanja informacija... - napominje naša sagovornica.

U samoj Agenciji za borbu protiv korupcije potvrdili su za "Blic" da je Sertić podneo zahtev za davanje saglasnosti za obavljanje funkcije člana UO Kineske banke.

- Agencija je po zahtevu imenovanog odlučila 11. januara, ali o sadržini odluke javnost će biti upoznata tek kada Agencija primi dokaz o tome da je Sertiću lično dostavljena naša odluka - naveli su u agenciji.

Još jedan sagovornik "Blica" dobro upućen u rad RAS-a objašnjava da svi poslovi podsticanja i subvencionisanja preduzeća idu preko ove agencije.

- Država obezbeđuje novac za subvencije, a RAS ima značajnu ulogu u sprovođenju konkursa, kontroli i nadzoru poslovanja, kao i u kontaktu sa investitorima. Firma koja zaključuje posao sa državom treba da priloži bankarske garancije za dobijeni novac. Tako su banke, na posredan ili neposredan način, uključene u ceo posao, pa nema šanse da ne dođe do sukoba interesa. Direktor RAS-a može da utiče na davanje prednosti kompaniji koja dobija garancije Kineske banke - kaže naš izvor.

On dodaje i da Sertić, kao bivši ministar privrede, raspolaže poverljivim informacijama koje bi mogao da iskoristi u donošenju poslovnih odluka banke.

U Razvojnoj agenciji Srbije su na pitanja "Blica" upućena Sertiću kratko odgovorili da je "procedura dobijanja saglasnosti u toku".

Na otvaranju i predsednik Nikolić

Kineska banka sutra zvanično počinje da radi u našoj zemlji, a svečanom otvaranju prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Uz Sertića, kao član UO predviđen je i bivši guverner Dejan Šoškić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.