BBC objavio priču: Magareći sir srpska šansa

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2016, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC objavio priču: Magareći sir srpska šansa

Engleski Bi-Bi-Si objavio je priču o nadaleko čuvenom siru koji se pravi od magarećeg mleka u mačvanskom selu Zasavica i najskuplji je na svetskom tržištu sireva.

Sir od magarećeg mleka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode Zasavici, nalazi se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu. Ovaj sir se nalazi na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Upravnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rezervata Slobodan Simić je izjavio da je postupak dobijanja sira veoma komplikovan, pa je i cena visoka. Za pakovanje od 50 grama treba izdvojiti 65 evra, a Simić je objasnio da je taj sir "najskuplji na svetu", jer na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u Zasavici, ali se oni ne bave proizvodnjom sira.

Menadžer farme Jovan Vukadinović rekao je da se litar magarećeg mleka prodaje po ceni od 40 evra, koje ima lekovita svojstva, i koji je naročito pogodan za decu koja imaju respiratorne probleme.

- Pošto imamo mnogo magaraca došli smo na ideju da proizvedimo magareći sir - rekao je Vukadinović, istakavši da je sastav magarećeg mleka takav da najviše liči na ljudsko mleko.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.