Azijske berze: Strah od usporavanja ekonomije spustio indekse

Izvor: GdeInvestirati.com, 23.Okt.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Strah od usporavanja ekonomije spustio indekse

TOKYO - Na azijskim berzama cene akcija su jutros pale, jer je pad cena nafte i indeksa na Wall Streetu obnovio strahove od usporavanja rasta globalne ekonomije.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,9 posto.

U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << u minusu 0,2 posto.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu, nakon četiri dana rasta, što je najviše posledica pritiska na akcije u energetskom sektoru zbog oštrog pada cena nafte.

Terminska cena 'crnog zlata' na američkom tržištu potonula je juče 2,8 posto, a jutros je skliznula na 80,45 dolara po barelu, blizu najnižeg nivoa u dve godine od 79,78 dolara, na koji je zaronila prošle nedelje.

To je posledica izveštaja da su zalihe nafte u SAD-u neočekivano snažno porasle drugu nedelju zaredom, što je izazvalo strahove od slabljenja potražnje za naftom usled slabljenja najvećih svetskih ekonomija.

A upravo zbog niza podataka koji ukazuju na slabljenje globalne ekonomije, proteklih nedelja su akcije bile pod snažnim pritiskom.

"Potrebno je neko vreme da se tržišta smire, jer je raspoloženje ulagača i dalje krhko. Tržišta su shvatila da ne mogu da zavise samo od rasta američke ekonomije, dok druga slabe", kaže Tsuyoshi Shimizu, strateg u fondu Mizuho Asset Management.

Ulagače je uznemirila i pucnjava u kanadskom parlamentu, nakon što je naoružani muškarac iz vatrenog oružja ispred spomenika kanadskim žrtvama rata u središtu Ottawe ubio vojnika, a potom otrčao u zgradu parlamenta. Napadač je ubijen, a istražuje se da li reč o terorističkom aktu.

Zbog toga ulagača nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija u trećem tromesečju, kao ni solidne vesti iz Kine.

Prema jutros objavljenom izveštaju HSBC banke i kompanije Markit, PMI indeks aktivnosti u kineskoj ekonomiji porastao je u oktobru s 50,2 na 50,4 boda, nešto više od očekivanja, što ukazuje na stabilizaciju ekonomije nakon dužeg razdoblja usporavanja rasta.

"Iako se proizvodni sektor u oktobru stabilizovao, čini se da ekonomija i dalje trpi od nedovoljne efektivne potražnje", kaže Hongbin Qu, ekonomista u HSBC banci.

A na valutnim tržištima dolar je ojačao drugi dan zaredom, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog špekulacija da američka centralna banka neće tako skoro povećati kamatne stope jer najveće svetske ekonomije slabe.

Jutros je njegov kurs prema japanskoj valuti dostigao 107,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,90 jena.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,2725 na 1,2640 dolara. Evro je pod pritiskom od juče kada je objavljeno da najmanje 11 banaka neće proći na 'stres testu' Evropske centralne banke.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.