Azijske berze: Investitori oprezni, indeksi pali

Izvor: GdeInvestirati.com, 04.Mar.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Investitori oprezni, indeksi pali

TOKYO - Na azijskim berzama cene akcija u sredu pale su jer su ulagači oprezni uoči sednica centralnih banaka i objava izveštaja koji bi mogli da utiču na smer tržišta.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,2 i 0,5 posto.

U Šangaju i Singapuru blago su porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << sati bio u minusu 0,2 posto.

Na azijskim berzama trguje se oprezno, kao i juče na Wall Streetu, gde su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih nivoa, a Nasdaq indeks zaronio ispod 5.000 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, u Šangaju su jutros cene akcija blago porasle, zahvaljujući izveštaju o solidnom rastu aktivnosti u tamošnjem uslužnom sektoru, dok su u Tokiju skliznule s najviših nivoa u 15 godina jer su ulagači odlučili da povuku deo zarade s tržišta nakon snažnog rasta Nikkei indeksa poslednjih nedelja.

Ulagači su oprezni uoči objave niza ekonomskih pokazatelja iz SAD-a, koji bi mogli osetno uticati na tržište. U petak će biti objavljen izveštaj o zaposlenosti, koji će verovatno podstaći špekulacije o tome kada će Fed povećati ključne kamate, polovinom ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u februaru broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u januaru.

"Je li današnja prodaja kratkotrajna ili će doći do solidne korekcije cena akcija zavisi od toga kako će tržište protumačiti američke pokazatelje. Ako će plate i zaposlenost porasti više nego što se procenjuje, to bi moglo izazvati špekulacije o skorom povećanju kamata, a to bi vodilo do prodaje akcija", kaže Isao Kubo, strateg u kompaniji Nissay Asset Management.

Jutros je ulagače iznenadila indijska centralna banka smanjivši kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 7,50 posto, već drugi put ove godine.

U sredu će o svojim novim odlukama izvestiti kanadska centralna banka, koja je u januaru takođe iznenadila tržišta smanjenjem kamata za 0,25 postotnih bodova, na 0,75 posto. Ovoga puta ne očekuju se nove mere za podsticanje ekonomije, no analitičari veruju da u drugom tromesečju sledi novi rez kamata.

U četvrtak će zasedati čelnici Evropske centralne banke (ECB), a očekuje se da će objaviti dodatne detalje o programu kupovine državnih obveznica vrednom 1.100 milijardi evra najavljenom za mart. No, analitičari ne očekuju veće oscilacije na valutnim tržištima.

"Ne vidimo puno razloga za pritisak na kurs evra jer je poznat iznos otkupa obveznica i malo je verovatno da će se menjati. No, ne očekujemo ni rast kursa evra jer za to trenutno nema razloga", kaže Richard Cochinos, strateg u kompaniji CitiFX.

No, od ECB-a se očekuju nove prognoze, a analitičari veruju da će procene rasta ekonomije evrozone u ovoj godini biti povećane, zahvaljujući slabom evru i padu cena nafte.

I na valutnim tržištima danas se trguje oprezno. Nakon što je juče dostigao 95,57 bodova, najviši nivo u više od 11 godina, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo na 95,40 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 119,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 119,70 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago ojačao, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,1190 na 1,1175 dolara.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.