Azevski: Srbija drugi trgovinski partner Makedonije

Izvor: Blic, 17.Feb.2017, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azevski: Srbija drugi trgovinski partner Makedonije

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azevski izjavio je danas da je Srbija drugi trgovinski partner Makedonije i da dve zemlje imaju kompatibilne ekonomije.

On je Tanjugu u Skoplju nakon obeležavanja 95 godina postojanja Makedonske privredne komore kazao da je prošle godine ekonomska saradnja Makedonije i Srbije bila za 10 odsto veća u odnosu na prethodni period.

- Saradnja sa Srbijom je naš prioritet i vodima računa da sa Srbijom uvek imamo perfektne ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnose - kazao je Azevski.

Prema njegovim recvima, sporadično se u određenim periodima javljaju problemi u poslovanju oko carina i carinskih barijera, ali se pokušava da se sve to amortizuje.

- Formirali smo i Makedonsko-srpski poslovni savet koji će raditi na konkretnim problemima i rešavati ih, a sve u cilju da se poveća naša ekonomska saradnja koja je prošle godine porasla za 10 odsto - rekao je on.

Na jučerašnjem poslovnom forumu Srbija-Makedonija zvanično je konstituisan Makedonsko-srpski poslovni savet i za kopredsedavajućeg sa strane Srbije je izabran predsednik prehrambene industrije Jumis Mile Kocić, a sa makedonske strane predsednik Alkaloida Živko Mukaetov.

Mukaetov je Tanjugu danas kazao da je najvažnije da se uprosti protok robe između dve zemlje i da se nađe formula da se poveća obim saradnje i trgovine dve zemlje.

On je naglasio da će taj savet raditi na povećanju saradnje dve zemlje i pokušati da harmonizira određene zakone kako bi se olakšali protok robe i plasman proizvoda obe države.

- Tu je i mogućnost zajedničkog nastupa na treća tržišta i tu treba da nađemo sinergiju između predstavnika biznis zajednica obe države da bi mogli ići dalje - kazao je Mukaetov.

Prema njegovim rečima, treba iskoristiti prednost postojanja Sporazuma sa Rusijom koji ima Srbija, ali i makedonsku stratešku prednost u relacijama sa nekim državama kako bi se izašlo na treća tržišta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija drugi trgovinski partner Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2017

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azevski izjavio je danas da je Srbija drugi trgovinski partner Makedonije i da dve zemlje imaju kompatibilne ekonomije...On je Tanjugu u Skoplju nakon obeležavanja 95 godina postojanja Makedonske privredne komore kazao da je prošle godine ekonomska saradnja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.