Automatski stečaj od danas u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Automatski stečaj" od danas u Srbiji

BEOGRAD - U Srbiji se od danas primenjuje automatski stečaj preduzeća, udruženja, zadruga i sportskih društava čiji su računi u blokadi tri godine ili duže..

Državni sekretar Ministarstva ekonomije za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić kazao je novinarima da će Narodna banka Srbije (NBS) sutra objaviti spisak tih firmi kojih, prema trenutnim procenama, ima oko 10.000.

Novim Zakonom o stečaju predviđeno je da NBS dostavlja te podatke i privrednim sudovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema sedištu firmi, koji pokreću predstečajni postupak, naveo je on.

Automatski stečaj i brisanje firme ili udruženja iz registra, kazao je Ćirić, mogu se izbeći ukoliko se u roku od 60 dana uplati predujam za pokretanje stečaja i podnese plan reorganizacije ili se bar na jedan dan odblokira račun.

Kako je istakao, među preduzećima čiji su računi u blokadi tri ili više godina veliki broj je onih koji imaju jednog zaposlenog, ne plaćaju poreze i doprinose ili se bave nezakonitim radnjama zbog čega šire lanac nelikvidnosti i opterećuju privredni sistem Srbije.

Automatsko pokretanje stečaja ne primenjuje se na preduzeća u restrukturiranju niti na preduzetnike, precizirao je državni serkretar za privredu i privatizaciju.

Ćirić je kazao da će od sutra NBS jednom mesečno objavljivati spisak preduzeća čiji su računi u blokadi duže od tri godine.

Savetnik potpredsednika Vlade Srbije Luka Andrić kazao je da su troškovi pokretanje stečaja do sada bili između 200.000 i 300.000 dinara, ali da se očekuje da sada budu niži.

Andrić je naveo da će eventualna imovina firmi koje će automatski otići u stečaj preći u vlasništvo Srbije, ali da država neće imati obaveze prema poveriocima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.