Asocijacija: Ispravljanje nepravde nanete bivšim štedišama

Izvor: Blic, 25.Feb.2017, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asocijacija: Ispravljanje nepravde nanete bivšim štedišama

Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zahvalila se danas Ministarstvu finansija koje je pozvalo državljane iz bivših republika SFRJ da prijave svoja potraživanja po osnovu stare devizne štednje ocenjujući da će se na taj način ispraviti nepravda koja je naneta bivšim štedišama i tako popraviti njihova financijska situacija.

Iz Asocijacije navode da je prilikom evidentiranja imovine izbeglih i prognanih Srba 1996. godine, ukupno je prijavljeno 180 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << miliona tadašnjih nemačkih maraka i 3,5 milijardi dinara u hrvatskim poslovnim bankama i 600 miliona dinara u hartijama od vrednosti.

Kako se navodi, u Pozivu se radi o neisplaćenoj deviznoj štednji koja je položena do 27. aprila 1992. godine kod banaka sa sedištem na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritoriji bivših republika SFRJ.

Uz prijavu devizni štediša je dužan da podnese overenu kopiju lične karte, orginal uverenja nadležnog organa o promeni prebivališta, orginal devizne štedne knjižice, izjavu da svoju štednju nije preneo na drugo lice, potvrdu nadležnog organa bivših republika SFRJ o tome da devizni štediša nije ostvario svoje pravo po osnovu devizne štednje.

Prijave potraživanja mogu se podneti neposredno ili poštom od 6. marta, dok se elektronskim putem prijava se ne može podneti.

Kako je navedeno, prijave se mogu podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva, odnosno od 23. februara 2017.

Iz asocijacije su podsetili da su izbegli i prognani Srbi iz Hrvatske devizne štediše ''Jugobanke'' ili neke druge banke sa drugih područja koje su, u vanrednim uslovima, prestale sa radom.

U saopštenju se ističe i da je većina tih štediša, svih ovih godina pokušavalo da dođe do bilo kakve informacije u vezi naplate stare devizne štednje, pa su se tako u vezi ''Jugobanke'' obraćali raznim institucijama u Hrvatskoj i Srbiji, ali bez ikakve nade.

Iz Asocijcije navode i da je sve do sada zahtev išao prema Saboru Hrvatske da donese odgovarajuće zakonsko rešenje kojim će biti izvršena isplata stare dinarske i devizne štednje izbeglim i prognanim iz Hrvatske, na način koji je primjenjen na sve ostale državljane Hrvatske sa prebivalištem u Hrvatskoj, kojima je ta štednja pretvarena u javni dug i isplaćena sukcesivnim isplatama kroz određeni vremenski period.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.