Apel odgajivača svinja zbog niske cene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel odgajivača svinja zbog niske cene

Predstavnici udruženja odgajivača svinja i lokalne samouprave u Šapcu održali su danas sastanak zbog neprimereno niske cene otkupa tovljenika i dogovorili se da upute apel nadležnom ministarstvu da se putem Republičkih robnih rezervi interventno otkupi deo tovljenika po subvencionisanim cenama.

Sastanak je održan u Direkciji za poljoprivredu grada Šapca, saopštila je Gradska uprava.

"Republički organi moraju hitno reagovati putem robnih rezervi i obezbediti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgajivačima prihvatljivu cenu. To je oko 160 dinara po kilogramu, a trenutno je tržišna cena 115 dinara", rekao je direktor Direkcije za poljoprivredu grada Vladimir Špegar.

Prema njegovim rečima, proizvođači su dovedeni u neprimerenu i neizdrživu situaciju, a čak nekoliko hiljada svinja nema ko da otkupi ni po tako niskoj ceni.

On je dodao da su kao lokalna samouprava, učinili što je u njihovoj moći da poljoprivrednicima pomognu.

"Budžet namenjen poljoprivredi je povećan dva puta u odnosu na 2014. godinu, opredelili smo 15 miliona dinara za poboljšanje genetskog sastava svinja, povećali smo sredstva namenjena udruženjima poljoprivrednika", podsetio je Špegar.

Član Inicijative "Selo-grad“ i uzgajivač svinja Dragan Stanković podsetio je da su pred novogodišnje praznike klaničari uvezli 20.000 tovljenika.

"Taj uvoz je bio kap u moru koja je dodatno uzburkala tržište. Dozvoljen je i uvoz treće kategorije mesa. Cela situacija sa otkupom tovljenika odraziće se i na prolećnu setvu i smatramo da je interventni otkup države jedino rešenje. Taj otkup robnih rezervi mogao bi, baš u kontekstu prolećne setve, biti i u naturalnoj razmeni. Nama, poljoprivrednicima, i to bi odgovaralo", naglasio je Stanković.

Predsednik šabačkog Udruženja odgajivača svinja Goran Mostić naglasio je da je situacija gora nego 2007. godine kada su odgajivači zbog niskih otkupnih cena blokirali most preko reke Save.

"Ko ima novac, svinje može za gotov novac da kupi i po sto dinara za kilogram. Kada smo pre osam godina protestovali, cena je bila jedan evro po kilogramu, a pogledajte sada i koliko je evro, koliko je skočila cena goriva, hrane za svinje", istakao je on.

Činjenica je, dodao je Mostić, da nam je država omogućila i kredite, a grad ih subvencionisao, ali kako sada da te kredite vraćamo.

"Umesto da nam omoguće da proizvodimo i od svog rada živimo, država je dozvolila uvoz tovljenika sumnjivog kvaliteta", rekao je Mostić.

On je naglasio i da subvencije za proizvodnju svinja još nisu isplaćene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Apel odgajivača svinja u Šapcu zbog niske cene tovljenika

Izvor: Blic, 30.Jan.2015

Predstavnici udruženja odgajivača svinja i lokalne samouprave u Šapcu održali su danas sastanak zbog neprimereno niske cene otkupa tovljenika i dogovorili se da upute apel nadležnom ministarstvu da se putem Republičkih robnih rezervi interventno otkupi deo tovljenika po subvencionisanim cenama...Sastanak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.