Apel Prosvete da se objavi njena privatizacija

Izvor: Studio B, 29.Maj.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel "Prosvete" da se objavi njena privatizacija

U otvorenom pismu upućenom javnosti i srpskoj Vladi rukovodstvo i radnici IP "Prosveta" apeluju da ih Agencija za privatizaciju vrati na spisak grupe preduzeća koja su bila u restrukturiranju, a sada treba da se privatizuju.

"Prosveta" je bila spremna za to i pripremila na vreme svu traženu dokumentaciju koju je predala u roku, ali do danas Agencija nije objavila njenu privatizaciju.

Skidanje sa spiska koji je bio obajvljen pre izvesnog vremena u svim medijima i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kome je figurirala i "Prosveta" predstavlja, kako je napisao generalni direktor Dragan Milenković, "znači konačan udarac za sudbinu 'Prosvete'".

On je podsetio da je privatizacija sprovedena 2009. proglašena za neuspešnu i našla se na spisku od 28 "sumjivih privatizacija" koje je EU dostavila Srbiji.

Kao smetnja objavi oglasa da je i "Prosveta" na listi za privatizaciju, u Agenciji za privatizaciju označene su nekretnine koje bi mogle da budu predmet restitucije, što je, kako u "Prosveti" veruju, problem koji je mogao biti rešen tokom procedure privatizacije. Posebno iznenađuje činjenica, da se ovaj "problem" pojavio pre nekoliko dana, (26. maja), pred zaključenje oglasa za privatizaciju preduzeća u Srbiji, navode iz "Prosvete".

Prilikom prve, neuspele, privatizacije nije bilo pomena o restituciji i novom vlasniku je Agencija dozvolila da najveći deo nekretnina proda, a samo je knjižara "Geca Kon" dobila status zaštićenog kulturnog dobra kome ne mogu da se menjaju ni izgled ni namena.

Kako su ranije mediji objavljivali, "Prosveta" je bila u grupi od 40 preduzeća u restrukturiranju, koje je država, objavljivanjem privatizacije, trebalo da zaštiti od blokade računa 31. maja i tako spase od navale poverilaca.

"Prosveta" trenutno duguje preko 160 miliona dinara, a to znači da ukoliko se ne nađe na spisku na kome je bila, njen račun se blokira 1. juna i zaposleni ostaju na ulici.

Kako je naveo Milenković, "među poveriocima je najveći potražilac država Srbija i u slučaju objavljene privatizacije, najveći deo duga mogao je da bude otpisan, a eventualni kupac trebalo bi da isplati dugove od pedesetak miliona dinara privatnim preduzećima i potražiocima".

"Radnici i rukovodstvo 'Prosvete' sa zaprepašćenjem su dočekali vest o tome da će njihovo preduzeće biti izuzeto od grupe zaštićenih, baš zbog toga što je ranijom privatizacijom ovo nekada gigantsko izdavačko preduzeće bilo dovedeno na rub propasti", navodi Milenković.

Iz sedišta "Prosvete" odmah je upućen apel premijeru Aleksandru Vučiću, ministru privrede Željku Sertiću, ministru kulture Ivanu Tasovcu i drugima, da se "Prosveta" sačuva od potpune propasti.

U pismu se podseća da je "Prosveta" jedna od retkih firmi u restrukturiranju koja ne dobija dotacije niti pomoć od države, izmiruje sva redovna davanja za poreze i komunalije i isplaćuje (minimalne ) plate za svoja 22 radnika.

Tako "Prosveti" ostaju samo dve knjižare: "Geca Kon" u Knez Mihailovoj i "Libero Markoni" na Vračaru. Zatvaranjem knjižare "Danilo Kiš" na Terazijama "Prosveta" će ostati bez trećine svojih ionako malih prihoda, što će je, i bez blokade računa, koja sigurno predstoji, dovesti bukvalno na ivicu ambisa.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

KONAČAN UDARAC ZA "PROSVETU" Apel Agenciji da objavi privatizaciju

Izvor: Blic, 29.Maj.2015

U otvorenom pismu upućenom javnosti i srpskoj Vladi rukovodstvo i radnici IP "Prosveta" apeluju da ih Agencija za privatizaciju vrati na spisak grupe preduzeća koja su do sada bila u restrukturiranju, a sada treba da se privatizuju..."Prosveta" je bila spremna za to i pripremila na vreme svu traženu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.