Antić na skupu CESEP 10. jula u Dubrovniku

Izvor: Akter, 07.Jul.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić na skupu CESEP 10. jula u Dubrovniku

Srbija će učestvovati na drugom skupu radne grupe na visokom nivou za gasno povezivanje centralne i jugoistočne Evrope (CESEC) 10. jula u Dubrovniku, gde će se razmatrati diversifikacija izvora snabdevanja gasom, najavilo je hrvatsko ministarstvo privrede

Skup se održava na poziv potpredsednika Evropske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča.

Najavljeno je i prisustvo ministara energetike Hrvatske, Austrije, Bugarske,Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Slovenije, Slovačke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i Ukrajine.

Ministri će na sastanku potpisati memorandum o razumevanju o zajedničkom pristupu suočavanju s izazovima diversifikacije i sigurnosti snabdevanja gasom, kao deo inicijative zemalja srednje i jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju gasnih sistema.

Cilj memoranduma i akcionog plana, koji je njegov sastavni deo, je da se ubrza realizacija najvažnijih energetskih projekata kao deo inicijative zemalja srednje i jugoistočne Evrope (CESEC) o povezivanju gasovodnih mreža.

Prvi sastanak radne grupe na visokom nivou održan je u februaru 2015. u Sofiji.

Srbija je, kao kandidat za članstvo u EU, već učestvovala na sastancima stručnjaka ove radne grupe članica EU iz srednje i jugoistočne Evrope, a Evropska komisija je potvrdila da Strategijom Energetske unije za zemlje tog regiona, uključujući Srbiju, treba da se obezbedi snabdevanje gasom iz tri izvora, pri čemu se, prvenstvo daje izgradnji Južnog gasnog koridora za nabavku gasa iz Azerbejdžana, srednje Azije, Kipra i Izraela.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.