Antić: Novi zakon otvara vrata investitorima u energtici

Izvor: Studio B, 26.Dec.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Novi zakon otvara vrata investitorima u energtici

Novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima da ulažu u oblast energetike u Srbije i za otvaranje novih radnih mesta, što je prioritet Vlade Srbije, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Novi zakon, koji je reformskog karaktera, značajno se poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike i taj zakon ima snažnu investicionu notu , rekao je Antić, predstavljajući u Skupštini Srbije, predlog novog Zakona o energetici o kome je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << počela rasprava u parlamentu.

Pred Srbijom je ozbiljan investicioni ciklus u oblasti energetike, jer postoji dosta zainteresovanih investitora iz EU, SAD i Rusije da ulažu u tu oblast u Srbiji, rekao je on i najavio da će Srbija uskoro početi izgradnju nove elektrane u Kostolcu, a postoje i planovi za ulaganje u termoelektranu i rudnik Štavalj, uz mogućnost velikog ulaganja u obnovljive izvore energije zahvaljujući podsticajima države, kako bi do 2020. dostigli cilj od 27 odsto struje iz obnovljivih izvora energije.

"Iako, ovaj trenutak nije najpovoljniji za takve investicije zbog niskih cena struje, pratimo trendove i vreme pred nama će doneti nove energetske objekte u Srbiji", rekao je Antić.

Novim zakonom o energetici će se u Srbiji od 1. januara 2015. godine u potpunosti primenjivati sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije, čime Srbija postaje prva zemlja u region koja je primenila sve te odredbe, rekao je Antić istakavši da je Srbija u oblasti energetike najviše iskoračila u usklađivanju sa evropskim integracijama.

Potpuna primena Trećeg energetskog paketa podrazumeva poštovanje niza direktiva i uredbi kojim se definišu pravila unutrašnjeg energetskog tržišta, kao i prekograničnih kapaciteta i kojima se promoviše iskorišćenje obnovljivih izvora energije, neveo je Antić.

Novi zakon obezbediće sigurno i kvalitetno snabdevanja potrošača energentima, poboljšanje investicionog ambijenta, efikasan rad tržište gasa i struje, učešće stranih lica na tržište električne energije i primenu evrospkih propisa u toj oblasti, naveo je Antić i dodao da se tim zakonom definise energetska budućnost Srbije.

Novim zakonom će biti zadržana zaštita za energetski ugrožene kupce, što kako je rekao, ukazuje da Vlada i Ministarstvo energetike vode odgovornu socijalnu politiku u ovoj oblasti, jer će i u sledećoj godini za subvencionisanje ugroženih potrošača biti izdvojeno 700 miliona dinara za sve koji ne mogu da plaćaju struju i koji će dobiti besplatno od 120 240 kilovat sati struje mesečno i određene količine gasa.

Antić je naveo da se novim zakonom poboljšava mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije jer se daje veća pravna sigurnost investitorima, a prvi put je predviđen jedinstven model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije.

Ovaj zakon je kako je rekao, imao hrabrosti da garantuje investitorima u tu oblast da će isti uslovi važiti na početku kao i na kraju investicije, kao i garanciju da će javni snabdevač strujom otkupiti svu struju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije.

On je napomenuo da je predviđen, osim trajnog i privremeni status status povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Antić je istakao da se novim zakonom jača institucionalna uloga Agencije za energetiku Republike Srbije , koja će imati pun suverenitet za određivanje cena struje i gasa i za davanje saglasnosti na sva pravila na tržištu nafte i gasa što, kako je rekao, predstavlja pobedu struke nad dnevnom politikom, a ne samo usklađivanje sa pravilima EU.

Novim zakonom se, umesto javnog snabdevanja, uvodi garantovano snabdevanje, kao i mogućnost ukidanja regulisanih cena struje za garantovano snabdevanje od 1. januara 2017.

Predviđeno je da Agencija za energetiku Republike Srbije od 2017. Godine, jednom godišnje objavljuje izveštaj o potrebi regulisanih cena struje.

Predlogom novog zakona o energetici nastavlja se suzbijanje crnog tržišta derivatima nafte, kao i pravila o skladištenju nafte i naftnih derivate.

Ovaj zakon, kako je istaknuto, neophodno je doneti po hitnom postupku, jer je Srbija preuzela obavezu da direktive iz Trećeg energetskog paketa ugradi u svoj zakonodavni sistem do 1. januara 2015. godine, kao i da se u potpunosti otvori tržište električne energije i prirodnog gasa kako bi kupci električne energije i prirodnog gasa od 1. januara 2015. godine imali pravo na slobodan izbor snabdevača.

Govoreći o proizvodnji uglja u Kolubari, Antić je podsetio da je danas počela proizvodnja od 10.000 tona uglja dnevno sa kopa Tamnava zapadno polje koji je u maju bio poplavljen,što će doneti Srbiji uštede od 250.000 evra dnevno ili 7,5 miliona evra mesečno.

On je istakao da se taj posao završio pet meseci pre procenjenog perioda čime smo uspeli vrednim radom zaposlenih u Kolubari da uštedimo za Srbiju oko 40 miliona evra, i naglasio da su se početkom proizvodnja sa kopa Tamnava u Srbiji na svim kopovima i energetskim objektima obavlja proizvodnja energije i energenata.

Strane kompanije nemaju motiv da uđu na tržiste struje

Antić je rekao da strane kompanije nemaju motiv da uđu na liberalizovano tržište Srbije zbog niske cene struje.

On je naveo da je cena struje EPS snabdevanja 29 evra po megavat satu , a sve ostalo su mrežarine i drugi troškovi, istakavši da je cena struje u na tržištu 40 evra po megavat satu.

Zato očekujem da će domaće kompanije ostati dominantini na našem tržištu, rekao je Antić u skupštinskoj raspravi o predlogu novog zakona o energetici.

Jasno je da zbog toga, niko ko trguje na berzi, neće doći da ubaci struju na naše tržište, rekao je Antić.

On je dodao da su i pored niske cene struje pred Srbijom ozbiljne investicije u energetici jer je cilj naše zemlje da izvozi struju.

Ministar je najavio da je kompanija Kontinental vind partners vrlo blizu realizacije projekta vetroparka Kovin.

On je govoreći o zahtevima investitora, rekao da međutim niko od njih ne može da traži od Srbije veću zaštitu za svoje investicije od zaštite koju ima u svojoj zemlji.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je u objedinjenoj skupštinskoj raspravi da će Srbija do 2020. godine od 200 miliona evra bespovratne godišnje pomoći EU Srbiji, za sektor energetike za sedam godina će dobiti 125 miliona evra.

Taj novac ćemo morati da uložimo u izgradnju gasne interkonekcije, liberalizaciju tržišta gasa, obezbeđivanje rezervi nafte i naftnih derivate i podizanje učešća obnovljivih izvora energije da bi dostigli cilj od 27 odsto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije do 2020.

Ona je najavila da će Srbija od EU u 2015, dobiti bespovratnu pomoć za oblast energetike od 12, 6 miliona evra, koji će pre svega biti utrošeno za smanjivanje emisije štetnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Antić: Novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Dec.2014

- Novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima da ulažu u oblast energetike u Srbiji i za otvaranje novih radnih mesta, što je prioritet Vlade Srbije - izjavio je u parlamentu ministar rudarstva i energetike..Skupština Srbije počela je danas raspravu o Predlogu zakona o energetici kojim...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.