Amerika alava: Nafta po svaku cenu, uništiti konkurenciju

Izvor: Vesti-online.com, 21.Feb.2017, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika alava: Nafta po svaku cenu, uništiti konkurenciju

Prema navodima zvaničnog Pekinga, Južno kinesko more krije ogromnu količinu prirodnih resursa, zbog čega SAD žele kontrolu nad tim vodama. Jedina prepreka na tom putu je već omražena Kina.

- Ono se nalazi i na veoma važnoj poziciji Novog puta svile. Zbog te svoje važnosti Trampova administracija će sigurno pokušati da istisne Kinu i maksimalizuje svoje interese u tom delu, što nećemo dozvoliti - istakao je "Global tajms".

Inače, slanje borbene grupe u kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vode samo je jedna u nizu Trampovih provokacija zvaničnog Pekinga.

On je tokom predizborne kampanje pretio ekonomskim ratom Kini.

Tu zemlju je nazivao najvećim neprijateljem SAD, manipulatorom nacionalnom valutom i pretio da će uvesti ogroman porez na uvoz kineske robe u Ameriku.

Posle izborne pobede podržao je otcepljenje Tajvana od Kine, što je izazvalo neverovatan gnev Pekinga.

U Južnom kineskom moru nalazi se oko 250 ostrva i sprudova, od kojih su mnogi ispod vode u vreme plime.

Problematična su dva arhipelaga Spretli i Paracel, oko kojih Kina gradi veštačka ostrva.

Kina, kojoj taj region pripada prema poslednjim kartama iz 1948, u sporu je sa pet zemalja: Vijetnamom, Brunejima, Malezijom, Tajvanom i Filipinima

Procenjuje se da Južno kinesko more krije čak oko 125 milijardi barela nafte i oko 500 biliona kubnih metara gasa.

Ovo more je i jedan od najprometnijih pomorskih puteva i strateški prolaz za bogate zemlje severoistočne Azije do Indijskog okeana

Najveći problem je što SAD Južno kinesko more i vazdušni prostor nad njim smatraju međunarodnim koridorom, pa shodno tome tvrde da imaju pravo da izvode izviđačke letove i tuda nesmetano plove.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.