Albanija dvaput bolja od Srbije u DVE KLJUČNE OBLASTI za našu budućnost

Izvor: Blic, 22.Jan.2017, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija dvaput bolja od Srbije u DVE KLJUČNE OBLASTI za našu budućnost

Srbija je po kapacitetu za inovacije na samom začelju - na 130. mestu od 138 država. Prema kvalitetu obrazovanja je na takođe nezavidnom 86. mestu, nalazi su Izveštaja o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma. Albanija je u oba slučaja bar dvaput bolje plasirana - u inovacijama je 62, a prosveti 36. od 138 zemalja.

Izveštaj o konkurentnosti 2016-2017. Svetskog ekonomskog foruma rangira 138 ekonomija, razmatrajući 12 oblasti i pružajući uvid u njihovu produktivnost i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosperitet.

Postavljaju se dva pitanja: kako je moguće da smo toliko loši u oblastima ključnim za našu ekonomiju i budućnost i kada je Albanija uspela ovoliko da nadmaši Srbiju.

Odgovor na ova pitanja od Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije, nadležnog za obe pomenute oblasti, nismo uspeli da dobijemo, dok stručnjaci o tome imaju različite teorije.

Sve se svodi na novac?

Predsednica Sindikata nauke dr Đurđica Jovović smatra da je glavni problem u nedostatku novca.

- Kada je reč o inovacijama, mi imamo i ljude i ideje, ali ne i dovoljno sredstava. Situacija neće biti bolja sve dok se ne napravi zajednička strategija razvoja nauke, ali koja ne bi bila proizvod samo Ministarstva prosvete, već i drugih, u koju bi se uključila i privreda - smatra dr Jovović, zaposlena u Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu.

Kako ona ističe, Albanija je samo jedna od država koje su prepoznale važnost ulaganja u obrazovanje i nauku.

- Mi se trudimo da sve održimo, i ja to razumem, ali bi trebalo u jednom trenutku preseći i izabrati prioritet, a zatim odlučiti da u njega ulažemo i u toj oblasti budemo eksperti. Nažalost, sve se svodi na novac, što više uložimo, više će nam se vratiti - kaže ona.

Prosvetari: Smatramo da smo bolji od Albanije

Za razliku od nje, Borka Višnjić iz Sindikata obrazovanja Srbije smatra da je obrazovanje u Srbiji dosta dobro.

- Rezultati koje postižu naši učenici u odnosu na novac koji se ulaže u obrazovanje zaista su odlični. Smatram da smo ispred Albanije po standardima, rezultatima, nastavnicima, tako da sumnjam u indikatore koji su uzeti u ovom istraživanju - kaže Borka Višnjić.

Jedno od priznanja koje ona ističe jeste natprosečna uključenost mladih od 30 do 34 godine u obrazovanju, u odnosu na prosek EU.

U prilog njenim tvrdnjama ide i istraživanje Instituta za obrazovanje Londonske škole ekonomije, koje je objavio vodeći britanski časopis za visoko obrazovanje "Tajms hajer edjukejšn", svrstavajući Srbiju u moguće "superzvezde obrazovanja". U konkurenciji 15.000 univerziteta u 78 država, Srbija je u ovu grupu svrstana zajedno sa Argentinom, Čileom, Turskom, Iranom i Kolumbijom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.