Pazite šta snimate, preti kazna od 3.300 EUR

Izvor: B92, 30.Avg.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazite šta snimate, preti kazna od 3.300 EUR

Zagreb -- Ako ste vlasnik drona i hteli biste njime nešto da snimite iz vazduha, u Hrvatskoj se morate pridržavati određenih pravila.

Pravila su propisana u posebnoj, pomalo kontroverznoj uredbi, u julu ove godine, a ako to ne učinite, preti vam kazna od čak 25.000 kuna (više od 3.300 evra), piše Bug.hr.

„Za svako snimanje iz vazduha na teritoriju Republike Hrvatske mora se podneti opsežan zahtev Državnoj geodetskoj upravi”, stoji u novoj Uredbi o snimanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz vazduha.

I ne samo to, svaka pravna ili fizička osoba koja takvo snimanje obavlja mora za tu delatnost da bude i registrovana.

Međutim, u Nacionalnoj klasifikaciji delatnosti takva delatnost ne postoji, pa taj uslov trenutno nije moguće ispuniti“, objavio je Bug.hr.

Autor teksta napominje i kako snimak treba dostaviti Državnoj geodetskoj službi, a onda će ona doneti odobrenje za upotrebu tih snimaka.

Tu se, pritom, ne govori o snimanju iz hobija, nego onom za potrebe merenja zemljišta, istraživanja, prostornog uređenja, kao i za druge privredne potrebe. Kao izuzetak su navedeni vlasnici koji snimaju svoj pogon ili zemljište, tako da oni ne treba da imaju navedeno odobrenje.

Takođe, kaže se kako je snimanje iz vazduha i ono za potrebe izveštavanja o kulturnim i sportskim priredbama i manifestacijama, kao i snimanje saobraćajnih gužvi, saobraćajnih nesreća, prirodnih nepogoda - to smeju da rade „isključivo televizijske kuće sa nacionalnom frekvencijom, kao i pravne ili fizičke osobe koje obavljaju snimanja za njih“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.