Agencija: Gas neće pojeftiniti od aprila

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Gas neće pojeftiniti od aprila

Nema uslova za promenu cena gasa za javno snabdevanje, saopštila je Agencija za energetiku.
Agencija za energetiku je dopisom Ministarstva rudarstva i energetike od 23. marta obaveštena da će, u skladu sa tenderom na kome je Vlada izabrala "Srbijagas" za snabdevača javnih snabdevača, očekivana veleprodajna cena gasa u drugom kvartalu 2015. biti 383,57 dolara za hiljadu metara kubnih.
Generalni direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je ranije danas da će građani na aprilskim računima videti da je gas pojeftinio, ali nije naveo koliko.
Reagujući na tu izjavu, Agencija navodi da je cena za krajnje kupce koja se primenjuje od marta ove godine utvrđena na osnovu prethodne veleprodajne cene od 405,80 dolara za hiljadu metara kubnih.
Relevantni kurs dolara za obračun dinarskih cena povećan je od prethodne promene sa 108.01 na 111.82 dinara, tako da je veleprodajna cena izražena u dinarima promenjena sa 43,83 na 42,89 dinara, odnosno manje od tri odsto, što znači da nema uslova da se promeni cena gasa za domaćinstva i male kupce.
Inače, procedura promene cena traje najmanje 10 radnih dana od dana utvrđivanja veleprodajne cene, u kom periodu treba javni snabdevači da obračunaju maloprodajnu cenu, donesu odluke o cenama i dostave ih Agenciji na proveru i saglasnost, kao i da saglasnost Agencije bude objavljena u Službenom glasniku, navodi Agencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.