A gde je Cipras?

Izvor: B92, 05.Jul.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A gde je Cipras?

U stranci Siriza grčkog premijera Aleksisa Ciprasa vlada optimizam zbog procena koje ukazuju da su na referendumu pobedu odneli protivnici predloga kreditora

Ta vladajuća stranka, koja je pozvala građane da glasaju "ne", izrazila je takodje zadovoljstvo mirnom atmosferom u kojoj je referendum održan.

Cipras je večeras stigao u sedište predsednika vlade u Atini odmah po zatvaranju birališta i on će, kako je najavljeno, u svom kabinetu sačekati rezultate rerefenduma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača, koji su se sa "da" (na grčkom "ne") ili "ne" (na grčkom "ohi") izjasnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Cipras je inicirao održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, a glasanje je bilo organizovano za samo devet dana.

Pitanje na referendumu je glasilo: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno, a program pomoći okončan kao što je i planirano 30. juna, nakon propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati taj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvaničnici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Referendum, kako prenosi izveštač Tanjug, protekao je mirno, iako u napetoj atmosferi, što se odrazilo u nespremnosti građana da medijima iznose svoje svoj stav o glasanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.