Pljevlja traže vanredno stanje zbog zagađenja

Izvor: Ekologija.rs, 18.Dec.2014, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljevlja traže vanredno stanje zbog zagađenja

PLjEVLjA – Zahtevam od vas da zbog novonastale situacije sa zagađenjem vazduha u gradu uvedete vanredno stanje u Pljevljima. Ovako se više ne može izdržati.

Ovim rečima je predsednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao predsednika vlade Mila Đukanovića da učini sve kako bi Pljevljaci, kao i sav normalan svet, konačno mogli udisati čist vazduh. Makar na nekoliko dana.

Istovremeno, Mitrović je pozvao i predsednika Skupštine Ranka Krivokapića >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << da sazove vanredno zasedanje parlamenta sa samo jednom temom.

– Tema bi bila Pljevlja. Koliko Pljevljaci puno daju državi i kakvu žrtvu trpe, valjda smo to zaslužili. Zakon o auto-putu pokazao je da država ima novca kada hoće da ga ima, pa tako se novac mora naći i za toplifikaciju Pljevalja, što je pitanje svih pitanja u Pljevljima. Ovde se umire kao na traci, bolnice su prepune, apoteke prazne, vazduh otrovan, a voda zagađena. Možda treba da se svi odavde isele, pa da mogu čitav grad da zaspu pepelom iz TE i prekopaju sve kako bi iskopali ugalj. Ako je tako, neka kažu, pa neka nas isele, makar i u Šavnik – piše Mitrović u svom obraćanju javnosti,

Mitrović smatra da su, valjda, važniji životi Pljevljaka od amortizera skupih automobila, zbog kojih se zadužuje deseto koleno kako bi se pravio auto-put.

– Ponudićemo im još jedno rešenje: uvođenje hitnih mera. Neka donesu uredbu po kojoj bi se domaćinstva u Pljevljima oslobodila plaćanja struje bar do marta. Ljudi bi prestali da lože, čime bi se postigla efektna mera smanjenja zagađenja iz individualnih ložišta. Kad su platili onu koju je KAP trošio neovlašćeno, valjda mogu i za svoje građane. Takođe, pozivam inspekciju koja bi morala da prekontroliše kotlarnice koje koriste piralen, odnosno kancerogeno upotrebljavano ulje, a takvih je veliki broj, da odradi posao. Inicijative će Mreža NVO Severa uputiti Đukanoviću i Krivokapiću za nekoliko dana – naglasio je Mitrović, koji je dramatično stanje dokumentovao činjenicom da je prekjuče, po podacima stanice u Skerlićevoj ulici, koncentracija opasnih PM10 čestica bila više od 11 puta veća od dozvoljene i iznosila 562,4 PM10 po metru kubnom.

Poslednjih dana se Pljevljaci, tradicionalno, suočavaju i s problemom mutne i zagađene vode. Uprkos zagađenom vazduhu, koji se oseti još na Trlici kada počne silazak iz pravca Prijepolja, građani su prisiljeni da se ispravnom pijaćom vodom snabdevaju na česmama, poput one kod motela “Vodice”. Bez obzira na u tom trenutku četiri puta zagađeniji vazduh od maksimalno dozvoljene koncentracije opasnih PM čestica, veliki broj građana je s bidonima u rukama čekao na vodu, koje često nema ni za kupanje.

A piti i pripremati hrana mora se. Doduše, ne po ceni od 0,65 centi do 1,30 evra, koliko u marketima staje bidon, za šta osiromašeni i otrovani svet u Pljevljima nema novca.

A vlasti – ćute…

Više u Novostima

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.