Dida Hornjakov salaš

Izvor: Ekologija.rs, 29.Avg.2014, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dida Hornjakov salaš

Dida Hornjakov salaš se nalazi u blizini Sombora. To je mesto gde se čuva tradicionalna arhitektura salaša, tradicionalni način života Bunjevaca, način ishrane i pripremanja jela na salašima i narodni običaji nastali tokom života na salašu.

U glavnoj zgradi salaša koji je sagrađen 1901. godine otvorene su dve izložbene sobe sa porodičnim nameštajem i postavkom svečane bunjevačke nošnje. 

U staroj štali koja datira >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << isto iz tog doba otvoren je prodajno-izložbeni atelje starih i umetničkih zanata gde naši gosti mogu kupiti suvenire ili druge rukotvorine. Pored ateljea se nalazi radionica za decu gde deca za vreme ekskurzije prave suvenire koje nose kući. 

Salaš poseduje i smeštajne kapacitete: jedan dvokrevetni apartman sa dodatnom sobom i dva pomoćna ležaja pogodan za porodice, jednu dvokrevetnu sobu sa razdvojenim krevetima i jednu jednokrevetnu sobu. Sve sobe su kategorije 4 zvezdice. Sala za ručavanje je u staklu iz koje se pruža pogled na atar a takođe se vide građevine iz centra grada pošto je salaš udaljen 3km od samog centra Sombora. Pored prihvata turističkih tura organizujemo i razna druga dešavanja kao što su: rođendani, manje svadbe, seminari, prezentacije… 

Salaš je registrovan kao seosko turističko domaćinstvo kategorije 4 zvezdice. Objekat je zatvorenog tipa i svaka poseta se mora najaviti. Pošto je osnovna delatnost ovog salaša poljoprivreda salaš je okružen svojim obradivim površinama a u ekonomskom dvorištu se nalaze svinje, ovce, kokoške, patke, guske, morke, psi, mačke… Hranu koju pripremamo kuvamo na starinski-tradicionalan način a veći deo namirnica su proizvedene na našem salašu.

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.