Sve o poskupljenju struje

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve o poskupljenju struje

Odluku o poskupljenju struje Vlada bi mogla doneti tokom septembra, potvrđeno je juče “Blicu”. (+)

Saznajemo da Vlada neće dati saglasnost da struja poskupi više od 12 odsto.

Konačnu reč o korekciji cene struje daće Agencija za energetiku, na predlog Elektroprivrede Srbije. U EPS-u kažu da zasada ne mogu da govore o tome da li će i kada uputiti zahtev za poskupljenje Agenciji.

- Sistem EPS-a pretrpeo je velike štete tokom poplava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u maju i još se sagledavaju mere koje mogu da se preduzmu kako bi se posledice poplava što manje odrazile na stabilnost snabdevanja strujom i poslovanje kompanije - kažu u Elektroprivredi.

Uticaj na ostale cene

Mada ekonomisti objašnjavaju da bi poskupljenje struje od 12 odsto donelo direktan uticaj na inflaciju oko 0,9 odsto, a indirektan za 1,3 odsto, trgovci i proizvođači sumnjaju da bi imali prostora za poskupljenja. Jer pad kupovne moći je očigledan, samim tim i pad prometa. „I ovo poskupljenje svi proizvođači pokušaće da nadomeste iz sopstvenih prihoda, jer je jasno da sve teže dolaze do kupaca. Srbija očito ide u deflaciju“, kaže jedan od većih proizvođača hrane.

S druge strane, u Vladi i Ministarstvu energetike još očekuju detaljnije analize i računice pošto ih je EPS obavestio da bi delimično finansijsku sliku u ovoj firmi moglo da popravi poskupljenje struje od minimum 15 odsto.

Prema istraživanju “Blica”, Srbija ima najnižu cenu električne energije u regionu od 6,14 evroceni po kilovatu u proseku, ali i dalje građanin Srbije može da kupi više struje od komšija u BiH, Makedoniji ili Crnoj Gori. Ako poskupi 12 odsto, cena u Srbiji (7,36 evrocenti) će se približiti cenama u Makedoniji i BiH, dok bi ih u slučaju poskupljenja od 15 odsto (9,21 evrocenti) nadmašila.

U poslednje tri godine je prisutan trend rasta cena struje u Evropi. Rumunija je za dve godine sa 13,2 evra za 100 kilovata povećala cenu na 16,5 evra, Crna Gora sa 8,7 na 10,2 evra, a Hrvatska sa 11,4 na 13,7 evra. U Grčkoj je došlo do za 19,7 odsto, u Rumuniji za 16,8 odsto. Porast cena struje za domaćinstva dogodio se i u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji...

Bilo je zemalja gde je čak došlo i do pojeftinjenja. Najveći pad cena imao je Kipar za 14,7 odsto, ali tek pošto je cena prethodno povećana za skoro 20 odsto. U Mađarskoj pad cene struje je bio za 13,8, u Bugarskoj za 7,7 odsto. U Makedoniji je smanjenje iznosilo 1,4 odsto.

Najvišu cena u Evropi od 29,4 evra za 100 kWh ima Danska, posle nje je Nemačka sa 29,2 evra. Prosečna cena u EU je 20,1 evro, što je tri puta više nego u Srbiji.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: EPS,   Poplave

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.