Subotička deca dobila senzornu sobu

Izvor: RTS, 29.Avg.2016, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotička deca dobila senzornu sobu

Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka" u Subotici danas je dobila senzornu sobu, namenjenu deci i mladima sa poremećajem senzorne integracije. Ministar Aleksandar Vulin poručio je da je potrebno naći rešenje kako bi se stimulisale donacije.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prisustvoao je u Subotici otvaranju senzorne sobe, vredne oko milion dinara, koju je Domu "Kolevka" doniralo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preduzeće Elektroprivreda Srbije.

Kako je Vulin objasnio EPS je, pored ove, opremila već šest senzornih soba u ustanovama širom Srbije, za koje je zajedno izdvojeno ukupno 6.250.000 dinara.
"Za ovu senzornu sobu EPS je izdvojila sredstva, ali je platila i porez i PDV, kao da je nekome prodala. I kada obezbedimo bilo koju donaciju, za to mora da se plati porez i PDV, i onaj ko prima mora da plati porez za to što je dobio donaciju. To nije dobro i zato moramo da nađemo rešenje da se ovakve stvari isplate i donatorima", rekao je Vulin.
Ističući da se oslobađanjem poreza donatori širom sveta oslobađaju dodatnih nameta, Vulin je dodao da je u Srbiji potrebno stimulisate davanje koje će, kako je rekao, u krajnjoj liniji rasteretiti i državni budžet.
"Jer ako privatni donatori budu donirali svoj novac, mi nećemo morati da odvajamo iz budžeta za ovakve namene", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se trudi da što više novca nađe iz vanbudžetskih sredstava, odnosno iz privatnih i javnih fondova.
"Nailazimo na veliko razumevanje i na dobar prijem kod dontora koji razumeju da je u institucije socijalne zaštite potrebno ulagati i da je potrebna pomoć svima koji su u stanju socijalne potrebe", rekao je Vulin.
Ministar je dodao da će se to ministarstvo truditi da se konačno stvori zakonska regulativa koja će stimulisati donatore, i da za to očekuje podršku na prvom mestu od Ministarstva finansija.
Vulin je zahvalio kompaniji EPS što je donirala sedmu senzornu sobu i konstatovao da je to najbolji dokaz da se to preduzeće, u skladu sa svojim sloganom "Uključi se u život", uključuje u život dece kojoj će sada terapija biti mnogo dostupnija.
"Do kraja godine siguran sam da ćemo se približiti cilju da ne postoji nijedna institucija ovog tipa da nema senzornu sobu, što je u skladu sa najvišim svetskim standardima", zaključio je Vulin.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.