SUMNJIVO Kako je EPS raspisao tender na koji može da odgovori samo jedan čovek

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUMNJIVO Kako je EPS raspisao tender na koji može da odgovori samo jedan čovek

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za nabavku pametnih električnih brojila po uslovima koje ne može da ispuni nijedan domaći proizvođač.

Pošto je posao uvođenja pametnih brojila i pripadajuće infrastrukture vredan oko 350 miliona evra, za njega je unapred postojalo veliko interesovanje domaćih i stranih proizvođača. Ipak, EPS je sastavio tender čije rigorozne uslove ne ispunjava čak ni većina ozbiljnih svetskih igrača, već samo nekoliko najvećih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U ovu grupu, kako “Blic“ saznaje, spada i kineski „Huavei“, čiji je predstavnik niko drugi nego Goran Đoković, odranije poznat po svojim vezama sa EPS-om.

Upravo je njega pre tri dana Aleksandar Obradović, direktor EPS-a, SMS-om obavestio da je od kineskog ambasadora tražio odlaganje potpisivanja ugovora o zajmu za “Kostolac”.

Takođe, Đoković je pre tri godine bio uključen u potpisivanje protokola o saradnji EPS-a i kineske firme “Čajna envajronmental enerdži holdings”.

EPS negira

U EPS-u tvrde da domaći proizvođači nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu.

- Opšte uslove tendera raspisala je EBRD, ali tehničke uslove mogu da ispune i domaći proizvođači - objašnjavaju u EPS-u.

Goran Đoković nije odgovarao na naše pozive do zaključenja ovog izdanja.

- „Huavei“ je svetski poznat proizvođač infrastrukture, a u Kini jedno pametno brojilo košta oko tri evra i nije im problem da ih kod nas ponude izuzetno jeftino, po ceni do pet evra. Neverovatno je da EPS raspisuje tender pod uslovima koje domaći proizvođači ne ispunjavaju ni kada se udruže. Pri tom se sve finansira iz kredita EBRD za koji garancije daje država - objašnjava za “Blic“ jedan od proizvođača.

Lakše će seći struju

Pametna brojila omogućavaju elektrodistribucijama da na daljinu očitavaju struju, menjaju tarife i isključuju električnu energiju dužnicima.

Naše firme zajedno imaju 20 miliona evra godišnjeg prometa, što je znatno manje od 75 miliona koliko se traži na tenderu.

- Da su uslovi ostali isti kao na prošlom tenderu 2011, mogli bismo da konkurišemo i otvorimo 1.500 novih radnih mesta - kaže Jovan Vujasinović iz grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije u Privrednoj komori Srbije.

Obradović hteo da ocrni firmu „Cmek"

Aleksandar Obradović je uoči samita u Beogradu naložio odeljenju za investicije u EPS da u izveštaju ocrni rad kineskog “Cmeka” na TE “Kostolac” u prvoj fazi.

- Namera je bila napisati pismo Vladi u kom će stajati da „Cmek“ nije podoban ni za drugu fazu radova na „Kostolcu“ vrednu 608 miliona evra - kaže naš izvor.

Obradović je, podsetimo, hteo da minira projekat “Cmeka” i “Kostolca” i da posao namesti drugoj firmi. Kad je shvatio da će “Cmek” ostati u poslu, prvi čovek EPS je pokušao da ubaci firmu Gorana Đokovića kao konsultanta. S. Lakić
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.