Obradović: O poskupljenju struje do kraja meseca

Izvor: RTS, 22.Jul.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: O poskupljenju struje do kraja meseca

Do kraj meseca znaćemo da li će doći do povećanja cene električne energije, a to će najviše zavisiti od sredstava koja će EPS dobiti za sanaciju štete od poplava, kaže za RTS prvi čovek EPS-a Aleksandar Obradović. Apsolutni prioritet je osposobljavanje rudarskog basena Kolubara do zime, ističe Obradović.

V.d. direktora Elektroprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Aleksandar Obradović objašnjava da je u ovom trenutku najveći prioritet osposobljavanje basena Kolubara, kako bi radio u potpunosti.

"Naša proizvodnja na tom basenu je negde oko 90.000 tona uglja dnevno, a danas smo negde na 45.000. Najveći problem je ugalj od kojeg se dobija 70 odsto električne energije u Srbiji i tu se vodi najveća bitka za EPS", kaže Obradović.

Ističe da reorganizacija EPS-a nikada nije bila potrebnija.

"S jedne strane borimo se da održimo sistem energetski stabilnim, a s druge strane moramo da učinimo sve da se ti troškovi što više obore. Moramo da budemo što efikasniji a prostora za greške nema", objašnjava Obradović.

Nada se da će isušivanje kopa Tamnave Zapad, koje je četvrto najveće jezero u Srbiji sa blizu 200 miliona kubika vode, biti gotovo i pre 105 dana, koliki je rok. Tender će biti objavljen danas, najkasnije sutra, a rok za prijave je 15 dana.

"Manji kop se osposobljava i do kraja avgusta bi trebalo da krenemo sa dodatnom proizvodnjom od 25.000 tona. Tender radimo u saradnji sa Svetskom bankom i pozivamo najveće svetske kompanije da pomognu jer je ovo problem svetskih razmera", poručuje Obradović.

Objašnjava da EPS i u normalnim okolnostima uvozi i izvozi električnu energiju, ali da je zbog poplava uvoz struje povećan.

"Ako uspemo da u što kraćem periodu osposobimo kop Kolubara, situacija će biti drugačija. Povećanje cene struje ne bi rešilo problem", kaže Aleksandar Obradović.

Objašnjava ipak da je situacija veoma ozbiljna i da će se do kraja meseca znati da li će doći do povećanja cene struje. 

"Odluka će zavisiti od toga koliko sredstava će biti obezbeđeno za sanaciju od poplava. Ako sredstva prioritetno budu upućena EPS-u, onda prostora za povećanje cene struje neće biti", poručuje Obradović.

Govoreći o izboru generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, ističe da je taj izbor u toku i da je transparentan.

 "Konkurs je otvoren od prošle godine, a sistem EPS-a mora da vodi najjači kandidat. Ko će to biti od prijavljenih 80 kandidata, znaćemo uskoro", kaže Obradović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: O poskupljenju struje do kraja meseca

Izvor: Kurir, 22.Jul.2014

Da li će, ili neće biti poskupljenja struje zavisi od toga koliko će država sredstava opredeliti energetici za sanaciju posledica od poplava, naveo je Vršilac dužnosti direktora EPS-a..BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je da će tender za isušivanje Tamnave...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.