Na pametna brojila čeka se već deceniju

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2017, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pametna brojila čeka se već deceniju

Ukoliko Elektroprivreda Srbije trajno želi da reši problem grešaka u očitavanju potrošnje struje, to može da učini samo ugradnjom pametnih brojila.

Kako piše "Politika", u tom slučaju potrošnja struje bi se čitala na daljinu, procenat grešaka bio bi minimalan, ili ga ne bi bilo, a građani ne bi stajali pred šalterima za reklamacije, tvrdi predsednik Nadzornog odobora ovog javnog preduzeća Branko Kovačević.

Ono što je takođe važno je to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što bi se na ovaj način stalo na put krađi struje zbog koje EPS trpi velike gubitke. Problem je, podseća Kovačević, što su EPS-u vezane ruke u tom pogledu, jer od kada su pre desetak godina propali prvi tenderi za ugradnju novih brojila i ceo slučaj je na sudu, ovo javno preduzeća nema pravo da raspisuje nove javne pozive za dobavljače.

"Dok sudski sporovi ne budu rešeni, čekaćemo nova brojila. Međutim, reč je o velikom novcu, jer je potrebno zameniti 3,5 miliona brojila, a imamo 'malu baru punu krokodila' i stvar je stopirana do daljeg. Zato se kao prelazno rešenje predlaže očitavanje struje jednom ili dva puta godišnje kao u Nemačkoj. S tim što bi se u međuvremenu potrošnja plaćala paušalno", navodi on i dodaje da je to predlagao EPS-u, ali da su mu rekli da nema uslova za realizaciju.

Na pitanje da li bi to značilo i da EPS više ne bi morao da angažuje privatne firme da očitavaju struju, Kovačević potvrdno odgovora i dodaje da bi se tako sačuvao novac koji se sada izdvaja za te potrebe.

A izdvaja se mnogo. EPS je ponovo zaključio ugovor s konzorcijumom firmi koje predvodi Sekvester, koji će za očitavanje brojila dobiti 900 miliona dinara. Podsetimo, u pitanju je isti konzorcijum koji je prethodni ugovor za isti posao prekršio bar po dva osnova - isporučio je uvećane račune za struju i nije očitavao sva brojila. Više o tome OVDE.

Autor: Politika, 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.