Mihajlović: Volela bih odmah konkurs za direktora Srbijagasa

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Volela bih odmah konkurs za direktora Srbijagasa

Ministarka za građevinu Zorana Mihajlović uverena je da Železnice Srbije treba da dobiju iskusnog i nekompromitovanog direktora, te konstatuje da je jasno da to neće biti Milan Beko, jer se nije ni javio na konkurs, a Aleksandra Obradovića za direktorav EPS/a izabrala je, kaže, komisija vlade.

- Insistirala sam da se raspiše konkurs, javilo se stotinu ljudi, komisija je izabrala Obradovića, a ja očekujem rezulate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekla je Mihajlocić za televiziju N1.

Ona je navela da direktori svih javnih preduzeća dostavljaju vladi izveštaje o ostvarenim rezultatima, a da su, u slučaju da rezultati ne budu zadovoljavajući, moguće određene promene.

Navela je i da bi volela da konkurs za izbor direktora Srbijagasa bude raspisan odmah te podsetila da je vlada tek prošle godine donela Zakon o javnim preduzećima, koji predviđa da direktori moraju da se biraju na konkursu, podsetivši da zato nema više imenovanja direktora u kabinetu, već samo biranja na javnom konkursu.

U slučaju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, ministarka je ponovila da ta stvar "definitivno škripi" u pokrajinskoj vladi.

- Mi pišemo iz dana u dan i molimo. Obaveza pokrajinske vlade je da isplati i plate i jedan deo novca. Ukoliko to ne urade Žeželjev most ne može da počne da se radi - rekla je Mihajlović, primetivši da su radovi mogli da počnu već pre mesec dana.

Za firme koje se nađu na takozvanim crnim listama preduzeća napomenula je da s njih lako mogu da siđu kad ispune obaveze prema državi i radnicima, kad kvalitetno obave posao i dokažu da nisu prethodno imali problema s kriminalom ili zakonom.

Cilj je, kako je navela, da se vidi šta je u Srbiji zdravo, a šta nije. Zakon o planiranju i izgradnji, najavila je Mihajlović, u parlamentu će se naći u novembru i omogućihe, tvrdi, da se dozvole obezbede za 28 dana.  Aktuelni problem gasa Mihajlović nije želela posebno da komentariše istakavši da ne može da potvrdi o kolikom smanjenju će biti reči.

Kaže i da nije sigurna da je razlog za smanjene isporuke gasa Srbiji ono što pišu pojedini mediji - odbijanje premijera Aleksandra Vučića da potpiše protokol kojim se reguliše vraćanje oko 200 miliona dolara duga za ruski gas do marta sledeće godine, jer, primetila je, celoj Evropi se smanjuju isporuke gasa, pa i Srbiji.

Srbija nikada nije rekla da ne priznaje dugove, dodala je i potvrdila da će dug biti vraćen kao i svi ostali, naročito kada je u pitanju gas.

Ona je podsetila da je i ranije bilo određenih protokola o dinamici vraćanja dugova, koji su uvek ispoštovani. Upitana zašto se i Srbiji smanjuju isporuke s obzirom na dobre odnose dve zemlje, Mihajlović je odgovorila da kada se smanjuju isporuke gasa one se smanjuju svima.

Potpredsednica vlade ponovila je u izjavi za N1 da nije bilo razgovora o rekonstrukciji vlade, istakavši da premijer ima punu slobodu da bira svoje saradnike ako misli da treba da napravi nešto bolje, te da ona nema ništa protiv toga, podrazumevajući da reforme ostaju prioritet.
Pogledaj vesti o: Milan Beko

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.