MMF NAREDIO: Struja u aprilu skuplja za 15 odsto?

Izvor: Press, 27.Feb.2015, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF "NAREDIO": Struja u aprilu skuplja za 15 odsto?

Poskupljenje struje je još jedna od obaveza koju će Vlada Srbije preuzeti sklapanjem aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a višu cenu ovog energenta građani će najverovatnije plaćati već na računu za april, saznaje Kurir.
Poskupljenje s kojim u „Elektroprivredi Srbije“ sada kalkulišu, prema saznanjima našeg lista, iznosi oko 10 odsto, dok bi prema očekivanjima guvernerke Jorgovanke Tabaković >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << struja u aprilu trebalo da poskupi 15 odsto.

- Međunarodne institucije stalno prigovaraju da su cene za domaćinstva u Srbiji ispod tržišnih, pa zbog toga nije moguća prava liberalizacija tržišta. Realnija cena bi trebalo da omogući privlačenje stranih ulaganja, ali i dodatna sredstva za investicije „Elektroprivrede“ u ekologiju i nove elektrane - navodi sagovornik Kurira iz EPS.

PROČITAJTE JOŠ:
Ništa od selibde Montenegro Erlajnsa u Beograd
Srbija ima previše mleka?!
TABAKOVIĆ: Dinar će biti stabilan
   
Poskupljenje je neminovnost i za Narodnu banku Srbije, koja u izveštaju o inflaciji navodi da bi regulisane cene ove godine trebalo da budu povećane oko sedam odsto.

- Važan faktor ostvarenja ove pretpostavke je najavljena korekcija cene struje, čije smo povećanje od 15 odsto pretpostavili u drugom kvartalu godine. Imajući u vidu da je poskupljenje pretpostavljeno u aprilu, regulisane cene bi od tog meseca trebalo da ubrzaju rast - navodi NBS.

Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS, izjavio je za Kurir da struja više ne sme da se tretira kao socijalna kategorija, jer ako se taj trend ne zaustavi, ne samo da nećemo imati konkurenciju na tržištu nego ćemo ugroziti i energetsku bezbednost zemlje.

Cene su ispod tržišnih i ne mogu da obezbede profit od kog bi EPS mogao da gradi nove pogone za proizvodnju struje. Bez njih, Srbija u budućnosti može da bude uvoznik umesto izvoznik struje. Zato struja mora da poskupi jer EPS ne može da izdrži da ona bude element socijalne politike - kaže Kovačević.

EPS
NIJE PLANIRANO, ALI MOŽE DA SE DESI

Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS, kaže da do kraja zimskog perioda neće biti povećanja cene, ali da je cena struje živa stvar. Iz te firme navode da u godišnjem programu poslovanja nije planirano poskupljenje, ali da će do kraja marta Vlada usvojiti plan finansijske konsolidacije, u kojem će biti precizirano kako će se prevazići posledice poplava. Ovaj plan, dodaju, biće urađen u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama (MMF, Svetska banka i EBRD) i sadržaće zadatke i rokove za poboljšanje finansijskog poslovanja EPS.
   


Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.