Izvor: Blic, 31.Avg.2016, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAKŠE SE DIŠE U Svilajncu smanjili zagađenje 16 puta

Posle završetka velikog remonta TE Morava kod Svilajnca i jučerašnjeg početka rada kotlova, EPS podaci sa merne stanice pokazuju do 16 puta manje zagađenje, odnosno sa 800 do 600 miligrama prašine po kubiku vazduha na ispod 50 miligrama.

Jedanaest meseci u dve faze u protekle dve godine  ralizovan je remont vredan 27 miliona evra.

- Zahvaljujući donaciji EU od 4,383 miliona evra nabavili smo novi eklektrofilter >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji da sadržaj praškastih materija svodi na evropske standarde. Svilajnčani mogu da odahnu. Posle remonta zagarantovan je pouzdan i bezbedan rad elektrane narednih deset godina, ističe direktorka te elektrane Marija Stevanović.

U saradnji sa Građevinskim fakultetom ta elektrana prva u Srbiji započela je realizaciju  sanacije pepeliša od 32 hektara i praktičnu primenu u industriji.

- Nažalost građevinska industrija Srbije ne koristi pepeo, ali uradili smo projekte koji su pokazali da je pepeo moguće upotrebiti prilikom izgradnje puteva, a prva deonica od četiri kilometra biće uskoro završena. Gradićemo saobraćnije od pepela i u krugu elektrane - objašnjava direktorka.

U elektrani planiraju da nabave uređaje za odsumporavanje i uklanjanje azotnih monoksida, te da, kako kažu, ubuduće rade bez ikakve štete po životnu sredinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.