Kostolac gradi luku za svoje potrebe

Izvor: RTS, 22.Maj.2015, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kostolac" gradi luku za svoje potrebe

Preduzeće Termoelektrane i kopovi “Kostolac“ potpisalo je sa Agencijom za upravljanje lukama ugovor o obavljanju lučke delatnosti koji će omogućiti izgradnju luke za sopstvene potrebe TE- KO Kostolac. Vršilac dužnosti direktora preduzeća Termoelektrane i kopovi “Kostolac“ Goran Horvat izjavio je da bi izgradnja novog bloka B3 trebalo da počne u drugoj polovini 2015. godine, ali da pre toga EPS mora da uplati avans od 100 miliona dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora TE- KO Kostolac Goran Horvat i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Horvat je rekao da je izgradnja luke deo prve faze modernizacije i proširenja TE Kostolac, koja se od 2012. godine finansira kineskim kreditom.
"Sada su stvoreni uslovi da TE- KO Kostolac dobije status lučkog operatera, što je važno za dobijanje potrebnih dozvola za igradnju luke", istakao je Horvat i dodao da je plan da se do septembra ili oktobra prikupi sva dokumentacija i počne izgradnja luke koja će koštati 13 miliona evra.
Kako je objasnio, plan je da izgradnja luke traje 13 meseci, ali Horvat očekuje da se svi poslovi završe u prvoj polovini 2016.
Luka će se koristiti, kako je istakao, za dovlačenje krečnjaka za osumporavanje blokova, kao i za odvoz pepela i gipsa koje će koristiti građevinska industrija, a kasnije, nakon proširenja kopova, i za prevoz uglja za potrebe građana.
Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je istakao da očekuje da zbog toga što je vodni saobraćaj jeftiniji, luku TE- KO Kostolac koriste i druge kompanije u Srbiji, a da kasnije postane i međunarodna luka.
Izvršni direktor EPS-a za proizvodnju Dragan Jovanović je rekao da je izgradnja luke za potrebe TE- KO Kostalac važna investicija i da su EPS i to preduzeće u njegovom sastavu postali bogatiji za još jednu delatnost, za šta je bilo potrebno proći mnogo administrativnih zavrzlama.
Jovanović je dodao da će od 200.000 do 300.000 tona krečnjaka za osumporavanje blokova stizati preko te luke, kao oprema za novi blok, što će značiti velike uštede.
Vršilac dužnosti direktora preduzeća Termoelektrane i kopovi "Kostolac" Goran Horvat izjavio je da bi izgradnja novog bloka B3 trebalo da počne u drugoj polovini 2015. godine, ali da pre toga EPS mora da uplati avans od 100 miliona dolara.
Horvat je novinarima u Kostolcu rekao da je EPS obezbedio novac za taj posao, ali da još nije uplaćen jer je u toku reorganizacija tog javnog preduzeća, prenosi Beta.
Novi blok u Termoelektrani "Kostolac" trebalo bi da bude priključen na elektroenergetsku mrežu od 2020. godine, biće snage 350 megavata, a za njegovu izgradnju obezbeđen je kredit kineske Eksim banke.
Tim kreditom će u drugoj fazi biti finansirano i proširenje kapaciteta Površinskog kopa "Drmno", sa devet miliona na 12 miliona tona uglja godišnje.
U prvoj fazi proširenja kapaciteta TE "Kostolac" revitalizovani su blokovi B1 i B2, a uskoro će početi i odsumporavanje blokova i izgradnja železničkog koloseka za transport rude. Ukupna vrednost radova u prve dve faze je 1,2 milijarde dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.