Kome država garantuje za kredite?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome država garantuje za kredite?

Država Srbija će u 2015. godini dati garancije za kredite javnih preduzeća u iznosu do 81,72 milijarde dinara, odnosno 681 milion evra, navodi se u predlogu republičkog bužeta za narednu godinu.

Predviđene su garancije za ukupno četiri kredita Javnog preduzeća Elektriprivereda Srbije (EPS) u ukupnoj vrednosti do 375 miliona evra, kao i po jedna garancija za zajmove Elekteromreža Srbije (EMS), Srbijagasa, Železnica Srbije, rudnika "Resavica" i za "stend baj" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

liniju koju dobija Agencija za osiguranje depozita.

Vlada Srbiije će u narednoj godini garantovati za zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje EPS-a.

Tom javnom preduzeću će iz budžeta biti garantovan i zajam od 45 miliona evra za izmene sistema za transport pepela i šljake u Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT A) i od 50 miliona evra za program za obnovljivu energiju "Vetropark Kostolac". Ta dva kredita se uzimaju od Nemačke razvojne banka (KFV).

Elektroprivreda Srbije će moći da računa i na garanciju za kredit od 80 miliona evra za učešće za drugu fazu paketa projekta u Termoelektranama i kopovima "Kostolac", odnosno za izgradnju novog energetskog bloka i proširenje kapaciteta rudnika Drmno.

Predviđena je i garancija za kredit EBRD od 200 miliona evra kao stend-baj linija za Agenciju za osiguranje depozita.

U predlogu budžeta Srbije za 2015. godinu predviđenja je državna garancija Javnom preduzeću Srbijagas od 20 miliona evra za kredit za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin.

Javno preduzeće Elektromreže Srbije će u narednoj godini dobiti garanciju za zaduzivanje od 25 miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti u prenosnim sistemima.

Srpska vlada namerava da u narednoj godini garantuje i za dva kredita koja će kod Češke eksportne banke uzeti Železnice Srbije i Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica".

Predviđena je garancija državnom žlezničkom preduzeću za zaduživanje od 51 milion evra za infrastrukturne projekte na pruzi Niš-Dimitrovgrad, dok će "Resavica" dobiti garanciju za zajam od 10 miliona evra za proširenje rudnika mrkog uglja "Soko".
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.