Izbor direktora – ekonomija pre politike

Izvor: RTS, 25.Jul.2014, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor direktora – ekonomija pre politike

Prema najavama iz Vlade, uskoro bi trebalo da budu smenjeni mnogi direktori javnih preduzeća. Sledi izbor novih direktora na konkursu. Ministar privrede kaže da će partijski interesi morati da ustupe mesto ekonomskim. Ekonomisti upozoravaju da reforma javnog sektora nije moguća sve dok preduzeća vode stranački kadrovi.

Najtvrđi orah za Vladu mogao bi da bude reforma javnih preduzeća. Za početak, umesto stranačkih kadrova najavljen je izbor stručnjaka.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je nedavno najavio provetravanje direktorskih fotelja do 4. avgusta. Mediji već spekulišu o mogućim odlascima direktora EPS-a, "Srbijagasa", "Železnice" i "Koridora".

Ministar privrede EPS navodi kao primer poslovanja čija efikasnost ne zadovoljava, iako ne želi da govori o smenama. Kaže da će svako imati šansu da na konkursima pokaže kompetentnost i da će rezultati biti presudni.

"Partijski i drugi neekonomski interesi moraće da se sklone pred zahtevima da Srbija ostvari efikasnost. Ako to narod i ova zemlja ne žele, moraće da se suoče sa bolnim rezanjem penzija i plata. Možemo da postignemo mnogo tamo gde nikoga ne boli", objašnjava ministar privrede Dušan Vujović.

Potpredsednik Vlade i prvi čovek socijalista Ivica Dačić nije odgovorio na pitanje da li će biti promena u preduzećima koja vode njegove stranačke kolege. Kaže da su to pitanja za premijera.

Departizacija javnih preduzeća najavljivana je više puta, ali nikad nije zaista i ostvarena. Ovaj trenutak, smatraju ekonomisti, ne sme da se propusti.

"Ovo je dobar momenat da se srede javna preduzeća jer se istovremeno priča o smanjivanju plata i penzija. To smanjivanje plata i penzija nema nikakvog smisla ako se ne urede odnosi u javnim preduzećima jer su oni najveća opasnost za budžet i fiskalnu konsolidaciju", tvrdi ekonomista Mijat Lakićević.

Prema računici Fiskalnog saveta, negativni bilansi u radu javnih preduzeća olakšaće srpski budžet ove godine za 600 miliona evra. Od oko 730 javnih preduzeća, oko dve trećine posluje s gubitkom. Među gubitašima je čak i "Lutrija Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.