Forum:“Mnogi krše Zakon o zaštiti potrošača“ (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 24.Nov.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum:“Mnogi krše Zakon o zaštiti potrošača“ (VIDEO)

Novouvedena akciza na struju ne obračunava se samo na utrošenu energiju već i na obračunsku snagu, trošak javnog snabdevača i ostale elemente tarifnog sistema, što u Centru za zaštitu potrošača Forum smatraju nepravilnim.
U Centru su skrenuli pažnju i na kablovskog operatera SBB koji, kažu, krši Zakon o zaštiti potrošača time što angažuje neovlašćene agencije da naplate dugovanja korisnika.

Na računima koje EPS snabdevanje šalje potrošačima jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << se vidi da se akciza od 7,5 odsto obračunava na sve elemente tarifnog sistema, a ne samo na cenu utrošene struje. U Forumu smatraju da je ovo neispravo jer su, kažu, akcize porezi čije su osnovice jedinice mere proizvoda, što je, u ovom slučaju, kilovat sat potrošene električne energije.
Na ovaj način, korisnik koji ima prosečnu mesečnu potrošnju, plaća oko 40 dinara više, kažu u Forumu.
U forumu dodaju da su svoj stav o akcizi poslali Ministarstvu energetike i Ministarstvu trgovine, EPS-u i tržišnoj inspekciji. Za sada čekaju odgovor, a pažnju su im skrenule i prijave korisnika SBB kablovske mreže. Kako kažu, i tržišna inspekcija je podnela prekršajnu prijavu protiv ove firme jer je angažovala druge agencije da telefonom zovu klijente i prete im, sa namerom da naplate dugove prema ovom operateru, što je zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača.
U Forumu kažu da postoji sumnja da ovakav prekršaj čine i pojedini mobilni operateri i pozivaju građane da se jave ukoliko su se našli u ovakvoj situaciji.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.