EPS nije na prodaju, reforme napreduju

Izvor: RTS, 28.Jul.2016, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS nije na prodaju, reforme napreduju

Država ne razmatra prodaju EPS-a i, ukoliko bude izmena Zakona o privatizaciji, to neće biti zbog njega, kažu u Ministarstvu privrede. Do kraja godine, objašnjavaju, Zakon o privatizaciji će se menjati samo ako analiza pokaže da ima rizika od korupcije, a ne zbog pripreme prodaje vitalnih elektroprivrednih, rudarskih, vodnih i telekomunikacionih resursa zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministarstvo privrede negira spekulacije da eventualnim izmenama Zakona o privatizaciji država želi da pripremi EPS za prodaju. Taj zakon se primenjuje dve godine i njegova analiza koja je u toku je, kažu, planirana aktivnost.

"U tom smislu, nema reči o izmeni Zakona o privatizaciji zbog bilo kakve prodaje strateških resursa. Prioritet i cilj Vlade Srbije je reforma i veoma važna reorganizacija EPS-a na korist svih potrošača u Srbiji", navode u Ministarstvu privrede.
I iz Ministarstva energetike poručuju da započete reforme napreduju kako je i dogovoreno sa MMF-om i Svetskom bankom.
Ministar Aleksandar Antić ističe da je jedna od značajnih mera plana finansijske konsolidacije upravo povećanje naplate, smanjenje gubitaka i povećanje efikasnosti.
"Kroz povećanje efikasnosti posmatramo tri elementa. Prvi element je vezan za same proizvodne procese u EPS-u, kroz neku reorganizaciju. Drugi element je sagledavanje optimalnog broja zaposlenih u svim organizacionim celinama u okviru EPS-a i, naravno, u nekim segmentima smanjenje broja zaposlenih, naprosto nije tajna da u Elektroprivredi ima viška zaposlenih i sagledavanje ekonomske opravdanosti rada pojedinih manjih postrojenja", objašnjava Antić.
Stručnjaci podržavaju rešenost države da reorganizuje EPS jer bez toga nema investicija koje su preduzeću neophodne.
Mijat Lakićević, novinar Novog magazina, ističe da EPS mora radikalno da se promeni jer trenutno stanje traje godinama.
"Nepotrebno zaposleni smetaju i ekonomskim procesima, prosto otežavaju normalno funkcionisanje firme", rekao je Lakićević.
Predmet analize je i cena struje koja u narednim godinama mora da prati potrebe preduzeća i tržišta, ali, obećavaju u Vladi, vodiće se računa da bude usklađena i sa socijalno-ekonomskom situacijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.