EPS će usklađivati cenu struje na godišnjem nivou

Izvor: Akter, 02.Sep.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS će usklađivati cenu struje na godišnjem nivou

Elektroprivreda Srbija (EPS) ima dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da na godišnjem nivou usklađuje cenu po kojoj prodaje struju, izjavio je danas direktor tog javnog preduzeća Aleksandar Obradović

Obradović je za televiziju B92 rekao da je EPS ispunio "bolnu meru" koju je MMF tražio i podigao cenu struje za 12 odsto, od čega će veći deo od 7,5 odsto ići direktno budžet Srbije za podršku makroekonomskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << reformama.

"Pošto globalna cena električne energije pada, imamo dogovor sa MMF da periodično pratimo razliku između tržištne cene i one po kojoj prodajemo i da ga na godišnjem nivou usklađujemo. Sada ne bih licitirao sa procentima", rekao je Obradović.

Obradović je dodao da program MMF za reforme EPS-a traje pet godina, do 2020. i istakao da je EPS, prema ocenama MMF, najdalje otišao u reformama u javnom sektoru.

Kao primera reformi, Obradović je naveo da je preko leta broj direktora u toj kompaniji smanjen za 30 i da je podignut nivo naplate sa 93 odsto na 95 odsto.

"Mi mi smo udarili na direktore, a ne na radnike. Smanjili smo broj direktorskih mesta preko leta za 30, a do kraja godine će ih biti još 30 manje, što je glavni pokazatelj da će EPS smanjiti glomaznu administraciju", rekao je Obradović i dodao da niko nije znao da EPS ima 650 direktora dok on to nije rekao.

Obradović je istakao da će ispuniti obećanje o godišnjim uštedama od 36 miliona evra kroz korporativizaciju EPS-a.

"Milijardu dinara ćemo uštedeti na centralizovanim nabavkama do kraja godine. Do 1. jula sledeće godine ostvarićemo uštede od 36 miliona evra godišnje, ali to je samo mali vrh ledenog brega. Moramo da skrešemo glomaznu administraciju i to već radim", rekao je on.

Na pitanje o napisima u medijima da EPS troši milionske sume na savetnike Obradović je rekao da su ti troškovi postojali i pre njegovog dolaska na čelo EPS i da će postojati i dalje jer su savetnici obaveza prema međunarodnim institucijama koje traže da se uključe savetnici da bi se projekti realizovali.

Obradović je rekao i da iza takvih napisa stoje "protivnici reformi u EPS-u", koji ne mogu da ga napadnu ni po stručnosti, jer je jedan od retkih direktora javnih preduzeća koji je bio profesionalni menadžer i radio u svetskim korporacijama, niti po rezultatima.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

EPS će godišnje usklađivati cenu struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2015

Elektroprivreda Srbija (EPS) ima ; dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da na godišnjem nivou usklađuje cenu po kojoj prodaje struju, izjavio je danas direktor tog javnog preduzeća Aleksandar Obradović...On je za televiziju B92 rekao da je EPS ispunio "bolnu meru" koju je MMF tražio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.