EPS: Uštedećemo pola milijarde evra

Izvor: Radio 021, 05.Okt.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: Uštedećemo pola milijarde evra

Elektroprivreda Srbije (EPS) će, zahvaljujući reorganizaciji, uštedeti oko pola milijarde evra do 2019. godine i pokrenuti investicioni ciklus, sa ciljem da EPS postane kompanija lider na tržištu, najavili su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Jedna od najvažnijih stvari za EPS je novi investicioni ciklus i EPS mora da bude lider na tom tržištu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Antić na skupu "Uticaj korporativizacije na efikasnost poslovanja EPS-a", u organizaciji Internet portala "Balkanmagazin".

On je najavio da će posle tri decenije u Srbiji uskoro početi izgradnja nove termoelektrane, u Kostolcu snage 350 megavata, uz proširenje ugljenokopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Ministar je dodao da u projektima energetske efikasnosti, takođe, leže velike energetske rezerve i da se planira pokretanje i tih projekata u Srbiji.

Antić je podsetio da je proces korporativizacije i reformi u EPS-u počeo pre 1,5 godinu uz podršku Vlade Srbije, sa ciljem smanjenja troškova, povećanja efikasnosti i centralizacije nabavki, a prvi rezultati se već osećaju. On je ukazao da je EPS bez dileme najznačajnije javno preduzeće u Srbiji koje značajno utiče na energetsku bezbednost i finansijsku stabilnost države i da je zbog toga treba da bude moderno organizovan sistem, koji će smanjiti svoje troškove i početi novi investicioni ciklus u elektroenergetici da bi bio spreman da podmiri rastuće potrebe u potrošnji struje.

EPS je, kako je naveo, ove godine ostvario najbolje rezultate u povećanju naplate računa za struju, koja je u odnosu na prošlu godinu uvećana sa 90 na 97 odsto. Direktor EPS-a je naglasio da se u EPS-u sprovode suštinske promene i depolitizacija u radu kompanije.

On je najavio da je planirano da se do 2019. godine, zahvaljujući reorganizaciji kompanije, u EPS-u uštedi od 350 do 470 miliona evra, iz kojih bi trebalo da se realizuju i neke investicije. "EPS je danas potpuno drugačija firma od one koju ste ranije znali i ne sprovodimo samo formalne, već suštinske reforme," rekao je Obradović i dodao da će ta kompanija biti spremna da odgovori svim izazovima u budućnosti i da se sada "politika istiskuje iz EPS-a".

Na tome se neće stati jer Vlada očekuje od EPS-a više novca, nove investicije i radna mesta i to sve u uslovima otvorenog tržišta, na kome EPS više nema monopol, kazao je Obradović i poručio da će reorganizacijom, EPS biti efikasniji i jači sistem.

On je podsetio da od jula EPS, umesto 14, ima samo tri zavisna privredna društva i dodao da je u planu da se u drugoj fazi korporativizacije, do jula 2016. završi proces korporativizacije, da se ostvare uštede od 36 miliona evra i da EPS iz javnog preduzeća pređe u akcionarsko društvo.

Obradović je napomenuo i da je u EPS-u od pre dve nedelje ukinut suvišan broj menadžera srednjeg nivoa. "To je istorijska odluka u EPS-u," kazao je on i dodao da su ti direktori često bili postavljani po političkoj liniji i da toga sada više nema, jer sprovodi depolitizacija u radu EPS-a.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.