EPS: Nema diskriminacije domaćih proizvodača brojila

Izvor: Studio B, 19.Dec.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: Nema diskriminacije domaćih proizvodača brojila

EPS saopštila je da domaći proizvodači brojila nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija i jednim delom električnih "pametnih brojila", saopštila je danas ta kompanija.

Naprotiv, Elektroprivreda Srbije (EPS) smatra da domaći proizvodači brojila mogu da zadovolje tehničke uslove za isporuku električnih pametnih brojila koji su deo tenderske dokumentacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Domaći proizvođači brojila istakli su ranije da oni ne mogu da ispune uslove tendera EPS-a ni kad bi se udružili, jer je uslov tendera da imaju 75 miliona evra godišnjeg prometa a domaće firme zajedno imaju samo 20 miliona evra prometa.

EPS u saopštenju navodi da je tender objavljen 15. decembra nakon odobrenja EBRD-a, a otvaranje ponuda predvideno je za 4. mart 2015. godine.

Projekat "EPS Metering", čiji je deo nabavka merne infrastrukture, finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB), sa kojima je potpisan ugovor o zajmu u trećem kvartalu 2010. godine. 

Glavni preduslov za odobravanje zajma je i poštovanje odredaba EBRD-a koje se odnose na propisivanje opštih uslova i pravila prilikom pripreme tenderske dokumentacije. 

EPS je uspeo da, i pored vrlo striktnih pravila EBRD, umanji opšte evaluacione kriterijume, na primer za godišnji promet, gde banka propisuje da ponudač mora imati najmanje 2,5 puta veći promet od procenjene vrednosti posla, što bi u ovom slučaju značilo 145 miliona evra a EBRD je prihvatio EPS-ov predlog da to bude 75 miliona evra, kako bi se omogućilo ucešce što više ponuđača.

U slučaju da ponuđač može da ponudi deo usluga ili opreme navedenih u tenderskoj dokumentaciji a ne može da ispuni opšte evaluacione uslove, on može da učestvuje na tenderu kao podizvođač.

Tehnička specifikacija predstavlja sastavni deo tendera koja je pripremljena na osnovu Studije izvodljivosti koja je usvojena i odobrena na sednici Stručnog saveta 26. maja 2014. godine, čiji su članovi pored predstavnika EPS-a, bili i predstavnici Instituta "Nikola Tesla", Instituta "Mihajlo Pupin" i Elektrotehnickog fakulteta. 

Saglasnost na tehničku specifikaciju je dao i EBRD i ocenio je kao izuzetno uspešno i kvalitetno pripremljenu.

Da bi se omogućila uspešna implementacija daljinskog upravljanja sistemom za merenje i obracun električne energije, tender je predviđen po sistemu "ključ u ruke", koji obuhvata ceo sistem koga čine IT i merna infrastruktura, odnosno hardver i softver za AMM i MDM/R aplikacije, ruteri/gejtveji, komunikacije i pomoćni uredaji, kao i isporuka elektrcicnih pametnih brojila i uz obezbedivanje potpune funkcionalne integracije svih elemenata sistema.

Ceo sistem je baziran na prethodno pomenutoj Studiji izvodljivosti.

S obzirom na vrlo striktna pravila EBRD koja se tiču uslova za učešće na tenderu i prethodno pomenutog predviđenog koncepta "ključ u ruke", omogućeno je udruživanje više kompanija kako bi se ispunili traženi uslovi. 

Kako je nabavka i isporuka brojila samo jedan deo čitavog projekta, proizvođačima brojila je uslovima omogućeno da participiraju kao podizvođači, te ne moraju ispuniti evaluacione uslove koji se odnose na glavnog ponuđača (koji može biti jedan ponuđač ili konzorcijum).

Po pravilima EBRD-a nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, što podrazumeva da EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na ovom tenderu. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.