EBRD određuje EPS-u uslove tendera

Izvor: B92, 21.Dec.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD određuje EPS-u uslove tendera

Domaći proizvođači moći će da rade samo kao podizvođači na poslu nabavke brojila za struju u Srbiji.

Naime, kako pišu Večernje novosti, Evropska banka za obnovu i razvoj, koja kreditira projekat, kao preduslov za davanje zajma Srbiji postavila je striktni zahtev - da se poštuju njihovi uslovi i pravila, kažu u „Elektroprivredi Srbije“.

I pored vrlo rigoroznih granica evropske banke, EPS je uspeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da umanji opšte evaluacione kriterijume.

"Banka propisuje da ponuđač mora imati najmanje 2,5 puta veći promet od procenjene vrednosti posla, što bi u ovom slučaju značilo 145 miliona evra. EBRD je, ipak, prihvatio naš predlog da to bude 75 miliona evra, kako bi se omogućilo učešće što više ponuđača. U slučaju da ponuđač koji može da ponudi deo usluga ili opreme navedenih u tenderskoj dokumentaciji, a ne može da ispuni opšte evaluacione uslove, može da učestvuje u tenderu kao podizvođač", objašnjavaju u EPS.

Po pravilima EBRD, nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, što podrazumeva da EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na ovom tenderu.

"Domaći proizvođači brojila nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija, a koji samo jednim delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila ", tvrde u EPS-u.

S obzirom na vrlo striktna pravila, Evropska banka je dozvolila udruživanje više kompanija kako bi se ispunili traženi uslovi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.