Direktor EPS-a hteo da prevari  Vučića i Kineze za 608  miliona

Izvor: Blic, 18.Dec.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor EPS-a hteo da prevari Vučića i Kineze za 608 miliona

Direktor EPS Aleksandar Obradović hteo je da minira projekat kineske firme “Cmek” i TE “Kostolac” i da posao namesti drugoj kompaniji, saznaje “Blic”.

Plan da upropasti ugovor sa Kinezima Obradović je sve vreme kovao iza leđa Vlade Srbije i premijera, a prvi zvaničan korak povukao je kada je otišao kod Aleksandra Vučića i saopštio mu da Kinezi hoće da izbace “Cmek” iz posla jer nije sposoban za radove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Termolektrani “Kostolac”, vredne 608 miliona evra. Pomenuo je i da je ova kineska kompanija svojevremeno učestvovala u korupcionaškoj aferi, ali i da on ima rešenje za “Kostolac”.

- “Jedini spas je da posao damo drugoj firmi”, rekao je Obradović tada Vučiću - kaže izvor “Blica”.

Prvi čovek EPS nastavio je svoju akciju prošlonedeljnom posetom “Cmeku” u Pekingu. Čelnicima firme saopštio je da Srbija odustaje od aranžmana i da ceo posao pada u vodu.

- Kinezi su odmah Vladi Srbije poslali depešu da Obradović radi protiv interesa Srbije i Kine. Vučić je prvo bio u čudu, a potom “Cmeku” poručio da sve ide normalnim tokom. Obradović, međutim, nije odustao. Pošto nije mogao da izbaci “Cmek” iz posla, pokušao je da ubaci firmu Gorana Đokovića kao konsultanta. Do poslednjeg trenutka je minirao posao. Neviđen skandal izbegnut je u poslednji čas zahvaljujući Vučiću - otkriva naš izvor.

"Kako vas nije sram“

Kako saznajemo, kineska delegacija je i juče tokom samita u Beogradu još jednom ponovila da Obradović radi protiv interesa Srbije i Kine, a pale su i reči poput “kako vas nije sram”.

Obradović priznaje da je prošle nedelje boravio u Pekingu.

Ugovor je poboljšan

Ministar energetike Aleksandar Antić juče nije želeo da komentariše “akcije” Obradovića i demantovao je da je tražio odlaganje potpisivanja ugovora za „Kostolac“. „Bilo je usaglašavanja ugovora. Ugovor za ‘Kostolac‘ je za srpsku stranu povoljniji od inicijalno predloženog, sa rokom otplate od 20 godina, sedam godina grejs perioda i 2,5 odsto fiksne kamate godišnje“, rekao je Antić za “Blic”.

- To je bila jedna od brojnih službenih poseta tokom priprema za realizaciju druge faze projekta “Kostolac”, a koji je deo međudržavnog sporazuma Srbije i Kine. Brojne delegacije su u više navrata bile i u Kini i u Srbiji kako bi se postigao što bolji sporazum. Rezultat svih tih priprema je potpisivanje ugovora koji je povoljniji u odnosu na prvi paket kineskog aranžamana jer su Srbija i EPS dobili povoljnije uslove otplate kredita, duži grejs period i bolju kamatnu stopu - izjavio je Obradović za “Blic”.

On, međutim, kaže da tokom posete Pekingu nije tražio da posao u „Kostolcu“ radi neka druga firma.

- Opštim sporazumom koji je još 2010. godine potpisan između EPS i kineskog “Cmeka” definisano je da upravo ta firma radi ovaj posao - zaključuje Obradović.

Problemi od starta

Akcije Obradovića u “Kostolcu” bile su problematične i u prvoj fazi projekta. Tada je umesto kineskih kotlova vrednih devet miliona evra tražio da se ubace francuski od 30 miliona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

DIREKTOR EPS HTEO DA PREVARI VUČIĆA I KINEZE: Minirao posao od 608 miliona evra!

Izvor: Kurir, 18.Dec.2014

Direktor EPS Aleksandar Obradović hteo je da minira projekat kineske firme “Cmek” i TE “Kostolac” i da posao namesti drugoj kompaniji...Plan da upropasti ugovor sa Kinezima Obradović je sve vreme kovao iza leđa Vlade Srbije i premijera, a prvi zvaničan korak povukao je kada je otišao kod...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.