DNEVNA POTROŠNJA STRUJE U JANUARU: Do 138 MILIONA kilovat-sati

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2017, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNEVNA POTROŠNJA STRUJE U JANUARU: Do 138 MILIONA kilovat-sati

To je 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine

Dnevna potrošnja struje u januaru, kada se u nekim delovima zemlje temperatura spuštala i do 33 stepena ispod nule, iznosila je 138 miliona kilovat-sati. .

Kako se navodi u saopštenju Elektroprivrede Srbije, uprkos niskim temperaturama i velikoj potrošnji, elektroenergetski sistem bio je stabilan, za šta su zaslužni rudari, energetičari i monteri EPS >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << -a, koji su u takvim uslovima na kopovima "Kolubare" i "Kostolca" iskopali na desetine hiljada tona lignita, ispunili planove u termoelektranama i hidroelektranama, i popravili sve kvarove izazvane mećavom.

- Najteže je u trećoj smeni, tada je najjači mraz. Ljudi moraju često da rade napolju, da pomeraju kablove. A ruke se lepe za metalne gelendere. Pre neku noć bilo je minus 30, kada su crvene šipke bile bele kao sneg - opisao je rudar Rudarskog basena "Kolubara" Dejan Marković.

Radnici Pripremne službe na kopu ističu da ih ni sibirski uslovi ne sprečavaju da obave zadatke. Navode da se na razne načine dovijaju kako u takvim uslovima da odlede i pokrenu trake rudarskih sistema, koristeći čak i toplu vodu iz cisterni i posipanje lužinom. Velike neprilike, prema njihovim rečima, stvaraju i bunkeri za lignit koji se zamrzavaju. Tada su radnici primorani da ulaze unutra i da ugalj čiste i prekopavaju pomoću krampova i budaka.

Posao nije bio lakši ni monterima koji su se po mećavi i nepristupačnim terenima probijali da bi otklonili kvarove i domaćinstvima u selima okovanim snegom i ledom u što kraćem roku obezbedili električnu energiju.

I u najtežim danima, kada je besnela mećava, bez struje je ostajalo najviše 0,1 procenat od ukupno tri i po miliona potrošača u Srbiji, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.