Brnabić poslanicima: Nema skrivenih troškova kredita za EPS

Izvor: RTS, 23.Maj.2017, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić poslanicima: Nema skrivenih troškova kredita za EPS

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da ne postoje nikakvi skriveni troškovi zajma od 45 miliona evra za EPS, niti posrednika u tom poslu.
Odgovarajući na primedbe opozicije u Skupštini Srbije, Brnabić je istakla da ne postoji provizija, već 0,75 odsto zajma za organizovanje tog posla.

To je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je objasnila, administrativni trošak obrade kredita koji uzima svaka banka za komercijalne kredite, bilo Nemačka razvojna banka (KfW), EBRD ili Međunarodna razvojna banka.
"Nemojte da na taj ružan način dezavuišete građane", kaže Brnabić povodom zamerki opozicije na predloženo davanje državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke EPS-u u iznosu od 45 miliona evra za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A".
Povodom kritika poslanika opozicije zbog novog zaduživanja, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da EPS i EMS sami vraćaju svoje kredite, a ne građani iz budžeta.
Na navode opozicije reagovao je i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović koji rekao da, ako je "DS dok je vladala državom krala, ne znači da svi kradu".
Martinović je pročitao podatke iz ugovora o privatizaciji "Jat ervejza" iz septembra 2007. godine, koji je skopila tadašnja vlada i konzorcijum "Rotšild".
Po tom ugovoru, naveo je, vlada je za 38 konsultanata za privatizaciju "Jat ervejza", koja se nikada nije desila, ukupno izdvojila 1,1 milion evra, a za materijalne troškove koji su uključivali prevoz, prevođenje i hotelske troškove, 63.000 evra.
"I onda nam danas Balša Božović, koji letuje na Maldivima, prodaje stanove u Beogradu na vodi, kaže - ovi iz SNS žele da kradu, muljaju nešto, a pogledajte koliko su oni para potrošli za privatizaciju preduzeća koja se nikada nije desila. To su radili kadrovi DS", naveo je Martinović.
Reagovao je Božović koji je rekao da je "smešno" kada predstavnici aktuelne vlasti govore o privatizaciji Jata, tvrdeći da su oni tu kompaniju "poklonili", ponovo kritikujući projekat "Beograd na vodi".
Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić kaže da su predstavnici bivše vlasti iz DS-a navikli da rade uz provizuju i ne mogu drugačije da funkcionišu.
Poslanici su u nastavku sednice počeli razmatranje 23 amandmana na davanje garancije Srbije u korist KfW banke za kredit Elektromreže Srbije u visini 15 miliona evra, koji je namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Na ružan način dezavuišete građane

Izvor: B92, 23.Maj.2017

Beograd -- Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da ne postoje nikakvi skriveni troškovi zajma od 45 miliona evra za EPS...Ona je istakla i da ne postoji posrednik u tom poslu...Odgovarajući na primedbe opozicije u Skupštini Srbije, Brnabić je istakla da ne postoji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.