Antić: U energetici napravljeni krupni koraci

Izvor: RTS, 24.Feb.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: U energetici napravljeni krupni koraci

Srbija treba da uloži milijardu evra u zaštitu životne sredine kako bi završila odsumporavanje, denitrifikaciju i prečišćavanje vode, rekao je ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić.
Antić je tokom posete Termoelektrani "Nikola Tesla" A u Obrenovcu sa predstavnicima Evropske komisije istakao da EPS neke projekte u zaštiti životne sredine mora da uradi sam, ali da očekuje i dalju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podršku EK u nadi da će je Srbija zaslužiti.

"Uz podršku EK završili smo zamenu filtera na svim većim postrojenjima i započeli denitrifikaciju. Do jeseni ćemo dogovoriti poslove oko postrojenja za odsumporavanje na bloku A", rekao je Antić i istakao da samo postrojenje košta 200 miliona evra.
On je dodao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da su u energetici napravljeni krupni koraci počev od restrukturiranja "Srbijagasa", što će pomoći da se otvori poglavlje 15 o energetici.
Antić je zahvalio EK za podršku u izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom. Direktor EK za prošireje Kristijan Danijelson istakao je da je EU od 2000. u energetski sektor uložila 500 miliona evra.
On je istakao značaj gasne interkonekcije sa Bugarskom zbog diversifikacije snabdevanja Srbije gasom i obećao dalju finansijsku podršku.
Vršilac dužnosti direktor EPS-a Milorad Grčić izrazio je nadu da će EPS ulaganjem od jedne milijarde evra za narednih devet godina uspeti da modernizuje proizvodne pogone i dovede ih na evropski nivo u zaštiti životne sredine.
Očekivani efekti mera koje će EPS primeniti do 2026. su smanjenje emisije oksida azota, za oko 46 odsto, sumpornih oksida da oko 92 odsto i praškastih čestica za oko 84 odsto u odnosu na 2013. godinu.
Od 2000. godine do sada EPS je uložio 200 miliona evra u zaštitu životne sredine, realizovano je 17 ekoloških projekata kojima se postiže viši nivo zaštite vazduha, vode i zemljišta u Srbiji. Od toga je šest projekata primenjeno uz podršku EU kao jednog od najvažnijih partnera EPS-a u dostizanju evropskih ekoloških standarda.
EU je kroz predpristupne fondove IPA izdvojila donaciju od 58,85 miliona evra za elektrofiltere, prečišćavanje vode, stalno merenje emisija zagađujućih materija u termoelektranama i bezbedno odlaganje pepela.
EPS je do sada ugradio ili rekonstruisao elektrofiltere na 14 termo blokova.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija se nalazi na evropskom putu

Izvor: Beta Video, 24.Feb.2017

OBRENOVAC - Ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić je kazao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da su u energetici napravljeni krupni koraci počev od restrukturiranja Srbijagasa, što će pomoći da se otvori poglavlje 15 o energetici. (CH3)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.