Slede nove smene vladika SPC?

Izvor: Danas, 28.Apr.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slede nove smene vladika SPC?

Sveti arhijerejski sinod SPC na juče održanoj sednici u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu privremeno je razrešio dužnosti upravljanja Eparhijom kanadskom dosadašnjeg episkopa kanadskog Georgija (Đokića), saopšteno je iz Kancelarije sinoda SPC. Sudbina vladike Georgija trebalo bi da bude rešena na predstojećem redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, koje bi trebalo da počne 14. maja. Do tada Eparhijom kanadskom će kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << administrator upravljati patrijarh srpski Irinej uz pomoć episkopa zapadno-američkog Maksima.

- U saopštenju Kancelarije Sinoda navodi se da je ova odluka doneta još 20. aprila ove godine, na osnovu izveštaja i zaključaka sinodske Komisije koja je nedavno, zbog "brojnih pritužbi sveštenstva i naroda" proveravala "materijalno-finansijsko poslovanje i sveukupni život Eparhije kanadske", kao i "pastirski rad vladike Georgija". U Komisiji su bili episkopi raško-prizrenski Teodosije i zapadno-američki Maksim, protojereji-stavrofori Velibor Džomić, Đuro Krošnjar i knjigovođa Eparhije kanadske Veroslav Đurđević.

Vladika Georgije je, kako je Danasu potvrđeno u sedištu Eparhije kanadske, prisustvovao jučeranjoj sinodskoj sednici na kojoj mu je uručena odluka o razrešenju, ali ne i izveštaj Komisije.

U Sinodu juče nije bilo moguće zvanično potvrditi spekulacije da jedan od episkopa - članova Komisije, nije potpisao izveštaj na osnovu kojeg je vladika Georgije smenjen.

Vladika Georgije se, prema Danasovim saznanjima, do majskog Sabora neće vraćati u Kanadu. Na sajtu Eparhije kanadske objavljeno je njegovo jučerašnje obraćanje sinodalcima, koje je prozvao za "uznemiravanje vernika slanjem Komisije u vreme Časnog posta, podgrevanje atmosfere pred zasedanje Sabora i podizanje prašine bez ijednog dokaza i mimo svih protokola".

Vladika Georgije je obavestio Sinod da je počeo uvid nezavisnog državnog računovođe u eparhijske knjige, kompletne finansije, uključujući i fondove, pogotovo za sinodsku Komisiju sporne sveće, posle koje će se znati konkretni brojevi. Takođe je podsetio na odluku Eparhijskog saveta da će za ovo telo sve sinodske odluke do Sabora biti neobavezujuće, čemu u prilog idu i kanadski državni zakoni. On je zamolio članove Sinoda da "ne šire glasine o raskolu, jer niko u Kanadi neće ići u raskol - članovi Eparhijskog saveta, koji traže smenu Sinoda, decenijama se bore za jedinstvo Crkve".

U Eparhiji kanadskoj kažu da vladika Georgije razrešenje, slanje i rad sinodske Komisije u Kanadu smatra protivnim Ustavu SPC, kanonima i ljudskom dostojanstvu, kao i da je tako reagovao i kada je Sinod na isti ili sličan način 2010. počeo da smenjuje pojedine eparhijske arhijereje. NJemu je, kako nam je rečeno, posebno zamereno što je o sporu sa Sinodom obaveštavao javnost, jer je na eparhijskom sajtu objavljena prepiska sa centralom u Beogradu, uključujući i nedavni zahtev saveta Eparhije kanadske Saboru SPC za smenu aktuelnog Sinoda "zbog pogubnog i nezakonitog delovanja".

Smena vladike Georgija se već duže vreme najavljivala u crkvenim krugovima, pogotovo posle iste sudbine sada već bivšeg episkopa mileševskog Filareta. Isti krugovi tvrde da to nije kraj "crne episkopske liste" na kojoj su bar još dvojica episkopa.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.