Proširenje pešačke zone u centru daće Beogradu novu fizionomiju

Izvor: Studio B, 08.Feb.2016, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje pešačke zone u centru daće Beogradu novu fizionomiju

Gradonačelnik Siniša Mali i gradski urbanista Milutin Folić sastali su se danas u Starom dvoru sa čuvenim arhitektom Borisom Podrekom, koga je Grad Beograd angažovao za projekat širenja pešačke zone u centru grada.

- To je veoma važan projekat koji će promeniti fizionomiju Beograda, i našu prestonicu staviti rame uz rame sa drugim evropskim i svetskim metropolama koje u svom centru imaju pešačku zonu. Siguran sam da će gospodin Podreka svoje ogromno iskustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koje je stekao radeći na više od 50 projekata, u osam zemalja uspešno sprovesti i u Beogradu - istakao je Mali, posle prvog radnog sastanka.

On je podsetio da je taj projekat već započet kada je tokom prošle godine Ulica Vuka Karadžića potpuno rekonstruisana i pretvorena u pešačku zonu. Trenutno se, kako je naveo, radi rekonstrukcija ulice kod „Crvenog petla", dok će na proleće, takođe početi pretvaranje gornjeg dela Obilićevog venca u pešačku zonu.

- To su sve aktivnosti koje za rezultat treba da imaju pretvaranje užeg centra grada u zonu koja je posvećena samo pešacima. A paralelno sa tim se radi još nekoliko projekata koje su preduslov da bi se ovaj veliki posao sporoveo do kraja, pre svega, izmeštanjem trolejbuskih terminusa sa Studentskog i Trga republike, kao i izgradnja četiri podzemne garaže u centru grada, a čiji se početak igradnje očekuje na proleće 2017. godine - najavio je gradonačelnik.

Podreka je podsetio da je rođeni Beograđanin, ali da sticajem okolnosti nije imao priliku da u njemu radi, tako da ga ovaj angažman Grada Beograda čini veoma srećnim.

On je ukazao da su veliki beogradski arhitekte, poput Zlokovića i Dobrovića podizali sjajne stambene objekte, a da je sada red da se uredi prostor između tih objekata, kako bi se gradu dao novi identitet.

Projektom je predviđeno da u pečašku zonu bude pretvoren prostor oko Studentskog trga sa Vasinom ulicom, kao i trg oko Spomenika vojvodi Vuku i okolnim ulicama.

 
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nakon ovoga BG rame uz rame sa metropolama"

Izvor: B92, 08.Feb.2016

Beograd -- Projekat širenja pešačke zone u centru grada je veoma važan jer će promeniti fizionomiju Beograda, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali...On je istakao da će da ovaj način Beograd biti "rame uz rame" sa drugim evropskim i svetskim metropolama koje u svom centru već imaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.