Novinaru otkaz zbog filma o zločinu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2016, 05:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinaru otkaz zbog filma o zločinu

Novinaru Saši Kosanoviću, koji je pomagao danskoj ekipi u snimanju dokumentarnog filma "Petnaest minuta - Masakr u Dvoru", preti otkaz na Hrvatskoj radio-televiziji. Prema saznanju hrvatskog portala Lupiga, novo rukovodstvo hrvatskog javnog servisa pozvalo je novinara da se izjasni o vanrednom otkazu "sopstvenom krivicom", koja je utvrđena u formalnom propustu zbog nedostatka službenog i potpisanog odobrenja HRT-a da učestvuje u projektima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izvan matične kuće.

Bez obzira kakvo se objašnjenje za javnost nudi kao pokriće za otkaz Kosanoviću, potpuno je jasno da je ovo deo čistke koju sprovodi novo rukovodstvo HRT-a, iza čijeg imenovanja stoji nova desničarska vlada u Zagrebu. Uostalom, Kosanoviću je posao u radu na danskom filmu ponudio njegov tadašnji nadređeni, a sada već bivši urednik Dokumentarnog programa HRT-a Robert Zuber, pa se njegove aktivnosti u radu sa danskom ekipom nikako ne mogu tretirati kao njegova autonomna odluka.

Podsetimo, danski film "Petnaest minuta - Masakr u Dvoru" se bavi pre svega unutrašnjim preispitivanjem zapovednika danskog bataljona UN Jana Velendorfa koji se vraća na poprište zločina počinjenog u operaciji "Oluja" i razgovara sa svim akterima, i srpskim i hrvatskim. Akcenat je stavljen na odgovore zašto danski bataljon "plavih šlemova" koji je bio svega pedesetak metara udaljen od mesta zločina nije sprečio ubistvo devet civila - nepokretnih lica i psihijatrijskih bolesnika (osam Srba i jedan Hrvat).

Hrvatska javnost, a pre svega predstavnici branitelja su se digli na noge povodom filma, koji je delom finansirao i Hrvatski audio-vizuelni centar, zbog procene da se za zločin optužuje hrvatska strana.

Koliko je nova vlast u Zagrebu ostrašćena govori i to da su se iz se iz Hrvatskog audio-vizuelnog centra obratili danskom producentu sa zahtevima da film ne prikazuje dok ne pretrpi izmene kojima će biti zadovoljan ovaj manjinski finansijer projekta. Danski producent nije pristao na novu montažu i kontekst, ali jeste napravio ustupke, poput izmene naziva mesta koja su ranije imala srpska imena, a sada imaju hrvatska, ili dopune potpisa jednog od sagovornika, srpskog generala Mileta Novakovića, pored čijeg imena je dodato da je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine.

Iako bi mogao da bude jedna od žrtava zbog novoprobuđene nacionalističke histerije u Hrvatskoj, Saša Kosanović nije želeo da govori o mogućem otkazu sve dok je postupak u toku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.