Izvor: Politika, 18.Dec.2014, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li Kećeng počasni građanin prestonice

Premijer Aleksandar Vučić i čelnici grada uručili plaketu kineskom premijeru, čime je on postao treći zvaničnik svoje zemlje koji je stekao ovo zvanje

Li Kećeng je zvanično postao počasni građanin Beograda. Povelju su mu uručili premijer Aleksandar Vučić, gradonačelnik Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević na svečanosti u Starom dvoru. Tim činom Li Kećeng je postao treći kineski zvaničnik koji je stekao ovo zvanje.

Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na priznanju, on je rekao da je počastvovan i da ovaj čin predstavlja „veliki pokazatelj prijateljstva” građana Srbije i Beograda prema kineskom narodu.

– Između Kine i Srbije postoji čvrsto i tradicionalno prijateljstvo, političko poverenje i insistiranje na uzajamnom poštovanju – kazao je kineski premijer, dodajući da obe zemlje teže očuvanju stabilnosti u regionu i mira u svetu.

Istakavši da je u toku posete Kalemegdanu i ušću Save i Dunava osetio „stratešku važnost Beograda”, on je uvideo i „težnju srpskog naroda za očuvanjem stabilnosti i mira u regionu”, budući da je ovaj deo Beograda u prošlosti bio poprište mnogih ratnih sukoba.

– U toku ratova često se ruše mostovi, a mi smo otvaranjem mosta između Zemuna i Borče pokazali da njihova izgradnja predstavlja pokazatelj zalaganja za trajni mir – rekao je Li Kećeng.

– Podstaći ćemo kineske kompanije da investiraju u ovaj region, a unapređenje saradnje Srbije i Kine doprineće i boljoj saradnji Kine i EU i Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Srbiji želim razvoj i prosperitet, a budući da sam počasni građanin Beograda, sad sam jedan od vas – zaključio je kineski premijer, koji se na svečanosti upisao u Spomen-knjigu Beograda.

Domaćin skupa Siniša Mali je istakao kako je Beograd vekovima spona istoka i zapada, a danas je zahvaljujući Li Kećengu most na kojem se oni susreću.

– Ovo je poseban trenutak za grad Beograd i Srbiju, koji će ući u našu istoriju. Poveljom potvrđujemo dugu tradiciju dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda – rekao je Mali.

Beograd i Peking, podsetio je, imaju sporazum o saradnji iz 1980. i najavio da će sledeće godine, povodom jubileja tog dokumenta, na poziv svog kolege posetiti glavni grad Kine.

Aleksandar Vučić ocenio je da će nedelja u kojoj je u Beogradu održan samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope ostati zapisana u istoriji kao prekretnica u kojoj se desio pravi napredak za našu zemlju.

Srbija će, dodao je on, učiniti sve da se dogovoreni projekti koji će modernizovati i unaprediti našu ekonomiju ostvare na najkvalitetniji način.

– Želim vam srećan put kući – rekao je Vučić kineskom premijeru, dodajući da je naša zemlja organizovala samit najbolje što je mogla, da bi potom zaključio govor rečima: „Napred Beograd, živela Srbija.”

----------------------------------

Kineski premijer sa prestoničkim uglednicima

Posle svečanosti, usledio je neformalni susret srpskih zvaničnika i Li Kećenga sa istaknutim predstavnicima sportskog, umetničkog i kulturnog života. Svako od njih poklonio je Li Kećengu prigodan dar. Među uglednicima koji su popričali s kineskim premijerom bili su, između ostalih, Ljubiša Samardžić, Jadranka Jovanović, profesor Predrag Simić... Li Kećeng srdačno se pozdravio sa svakim, upućujući prigodne komplimente.

Tako je legendarnom fudbalskom treneru Bori Milutinoviću, koji je svojevremeno predvodio kineski nacionalni tim na Mundijalu, rekao da ga u njegovoj zemlji dobro pamte i da je Kinezima potrebno još trenera iz Srbije.

Kada mu je Goran Đoković uručio reket Novaka Đokovića, s potpisom najboljeg svetskog tenisera na kineskom jeziku i porukom dobrodošlice, Li Kećeng je uz osmeh počeo njime da zamahuje, oponašajući teniske udarce.

D. Bukvić

objavljeno: 18.12.2014.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.